Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ολοταχώς στήνει η ΔΕΗ το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

Οι πρώτες εικόνες από το μέλλον της μεταλιγνιτικής εποχής: με ταχύτατες διαδικασίες η ΔΕΗ ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία. Σχέδιο και για ειδικά φορολογικά κίνητρα.
Ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο της χώρας, ισχύος 230 μεγαβάτ, αντίστοιχες μεγάλες πρωτοβουλίες από κοινού με τη γερμανική RWE, μαζί με αιτήματα από άλλες ιδιωτικές εταιρείες εγγράφονται στη λίστα των πρώτων projects της μεταλιγνιτικής εποχής.
Στις αχανείς γκρίζες εκτάσεις των 200.000 λιγνιτικών στρεμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, τα πρώτα έργα - τοπόσημα της νέας αυτής εποχής που έρχεται θα είναι τα mega φωτοβολταϊκά πάρκα.
Στα σεληνιακά τοπία της Κοζάνης, της Πτολεμαίδας, του Αμυνταίου και της Φλώρινας, τα γιγάντια φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζει η ΔΕΗ, της οποίας το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλοι, θα είναι τα πρώτα έργα - «γέφυρα» τα οποία καλούνται να πείσουν ότι η περιοχή έχει αύριο.
Στην αιχμή βρίσκεται το πρώτο εξ αυτών, ισχύος 230 μεγαβάτ, που έχει «σπάσει» σε τρία τμήματα, δύο μικρά των 15 έκαστο και ένα μεγάλο, των 200 μεγαβάτ.
Στη λογική ότι το έργο πρέπει να σηματοδοτήσει τάχιστα τη μετάβαση στην νέα εποχή, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ολοκλήρωσε τους δύο πρώτους δίδυμους διαγωνισμούς σε χρόνο - ρεκόρ, με αποτέλεσμα προχθές να υπογράψει για το πρώτο 15άρι την σύμβαση με τη ΜΕΤΚΑ, ενώ το ίδιο θα κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και για το δεύτερο, με ανάδοχο αυτή την φορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το μεγάλο στοίχημα αφορά το τρίτο σκέλος, τα 200 μεγαβάτ, με την κατασκευή του οποίου «φλερτάρουν» πέντε «μνηστήρες», Έλληνες και ξένοι, και με τον προϋπολογισμό του έργου να κινείται στα 110 εκατ ευρώ.
Στον διαγωνισμό στον οποίο έχουν κατατεθεί προσφορές, ωστόσο η ανακήρυξη του αναδόχου θα πάρει ακόμη καιρό, οι ενδιαφερόμενοι που εξέφρασαν τελικά ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές είναι οι εξής:
  • Η ελληνική Resinvest, συμφερόντων Καραγκουλέ,
  • Η ελληνικών συμφερόντων Sunel UK, η οποία μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στην Βρετανία, από κοινού με την κινεζική Shanghai Electric HongKong,
  • Η AVAX,
  • Η ARCHIRODO και
  • Η εταιρεία της Mytilineos, METKA-EGN.
Όταν θα κατασκευασθεί και τεθεί σε λειτουργία, το έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ ευρώ (110 εκατ. αυτό των 200 MW και από 10 εκατ. και 11,5 εκατ. τα δύο μικρά) θα αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Επί ελληνικού εδάφους, ικανά να το συναγωνιστούν θα είναι μόνο το επόμενο mega φωτοβολταϊκό το οποίο πρόκειται να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, με τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται εντός Ιουλίου, καθώς και δύο υφιστάμενα.
Αυτό που εξαγόρασε στις αρχές της φετινής χρονιάς η Motor Oil Hellas, ισχύος 47 MW από τη METKA EGN και το νούμερο ένα αυτή την στιγμή πάρκο στην Ελλάδα, αυτό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ισχύος 204 MW, το οποίο και αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο deal που έχει καταγραφεί ιστορικά στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αυτά φυσικά δεν αρκούν για να πείσουν τον εγχώριο πληθυσμό ως προς το σχέδιο για τη μετά το λιγνίτη εποχή. Το σχέδιο ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί, τα θολά σημεία είναι πολλά, ενώ τα συνολικά 150.000 - 200.000 στρέμματα των λιγνιτικών πεδίων που εκμεταλλεύεται η επιχείρηση από την δεκαετία του 1960, εκτιμάται ότι θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως το νωρίτερο μεταξύ 2030 - 2035. Τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει όχι μόνο οι επιχωματώσεις και οι δενδροφυτεύσεις αλλά συνολικά οι αναπλάσεις, μαζί με την φιλοξενία των νέων επενδύσεων σε αγροτικές δραστηριότητες, μεταποίηση, τουρισμό και αγροτουρισμό.
Η κυβέρνηση θέλει να πριμοδοτήσει τα παραπάνω με έξτρα φορολογικά κίνητρα, καθώς το υπ. Οικονομικών θα υποβάλει αίτημα στις Βρυξέλλες για ένταξη της περιοχής σε καθεστώς Ειδικής Φορολογικής Ζώνης, αλλά και με αναπτυξιακά κίνητρα. Όπως έχει άλλωστε δηλώσει ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, εξετάζεται η δημιουργία αναπτυξιακού νόμου, ειδικά για τη Δ.Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, με υψηλότερα όρια κρατικών ενισχύσεων από αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα.
www.businessdaily.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου