Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης μιλώντας σε ημερίδα της ΗΑΕΕ για την απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας ότι με το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων η ΔΕΗ θα εξοικονομήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2.
Όπως εξήγησε το 2009 όταν βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη ο στόλος των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, οι εκπομπές CO2 ανέρχονταν σε 20 εκατ. τόνους ετησίως, κάτι που με τις σημερινές τιμές του CO2 θα σήμαινε κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Με την επιτάχυνση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης το 2024 οι εκπομπές της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Στα 80-90 ευρώ η τιμή της λιγνιτικής MWh
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κοπανάκης, από τα μέσα του 2018 και μετά η αύξηση της τιμής του CO2 εκτίναξε την τιμή της λιγνιτικής MWh από 40-50 ευρώ στα 80-90 ευρώ. «Η εταιρία όφειλε να δράσει και αυτό κάνει» τόνισε.
Πάντως απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο η ΔΕΗ δεν κλείνουν άμεσα το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων, ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψη η τηλεθέρμανση των πόλεων στις λιγνιτικές περιοχές, η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων και η ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα.
Έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού του Master Plan
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε ότι στα τέλη του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
«Θα είναι», τόνισε, «ένα σχέδιο δυναμικό, ρεαλιστικό και ικανό να αξιοποιήσει τα τεράστια κονδύλια που θα δοθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο». Επανέλαβε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Κοζάνη την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη έχουν αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία προστίθενται πόροι οι οποίοι θα μοχλευθούν από το πρόγραμμα Invest EU καθώς και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων .
Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς από τις αρχές του 2021 αρχίζει η επιλεξιμότητα των δαπανών ενώ τόνισε ότι τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας που είχαν ατροφήσει λόγω της παρουσίας της ΔΕΗ θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν.
Απώλεια 20.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι η τηλεθέρμανση θα καλυφθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου ενώ με τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσουν να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ ζήτησε το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης να τεθεί σε εφαρμογή πριν την απώλεια των θέσεων εργασίας από την δραστηριότητα της ΔΕΗ που είναι προδιαγεγραμμένη. Εκτίμησε δε ότι θα χαθούν 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη ο οποίος σήμερα δημιουργεί εισόδημα ύψους 1 δισ. ευρώ στην περιοχή.
www.worldenergynews.gr
http://kozan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου