Η εμφανής μείωση, στο μεγαλύτερο μέρος της, οφείλεται στις χαμηλότερες επενδύσεις σε έργα συμβατικής παραγωγής.
Χαμηλότερες ήταν και οι επενδύσεις στα ορυχεία, εξαιτίας της μείωσης των απαλλοτριώσεων. Όσον αφορά στην προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ανέφερε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της επιχείρησης.
Σχετικά με τα λειτουργικά μεγέθη της, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας, στο σύνολο της χώρας, μειώθηκε σε 70,1% από 77,1% το α΄ τρίμηνο 2019. Αντίστοιχα, ο όγκος πωλήσεων της ΔΕΗ (σε GWh) περιορίστηκε κατά 9,3%. Όσον αφορά στο μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 97,5% (από 97,7%) στην Υψηλή Τάση, 43,1% (από 53,6%) στη Μέση Τάση και 69,0% (από 80,2%) στη Χαμηλή Τάση.
Η παραγωγή, οι εισαγωγές και η ζήτηση
Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου κάλυψαν το 37,7% της συνολικής ζήτησης ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α΄ τρίμηνο του 2019 ήταν 47,5%, μείωση η οποία οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή των θερμικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 31,2%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και των υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές. Μείωση καταγράφηκε και στην παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κατά 31,3% λόγω της προαναφερθείσας μείωσης της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καθώς και της αύξησης της παραγωγής Τρίτων από ΑΠΕ.
Σχετικά με την εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 1,7%. Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, καταγράφηκε σημαντική μείωση κατά 8,2%. Ο λόγος αποδίδεται στην εντεινόμενη μείωση των εξαγωγών τρίτων από το β’ τρίμηνο του 2019 και μετά, σε συνέχεια απόφασης της ΡΑΕ που έθεσε περιορισμούς ως προς την εξαγωγή προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ.
Πάντως, η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ. Αποτελεί θετική εξέλιξη η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω του περιορισμού, μεταξύ άλλων, των δαπανών για αγορές ενέργειας και καύσιμα εξαιτίας της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα, καταγράφηκε μείωση του καθαρού χρέους κατά 52 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου