Τα πλάνα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια καθώς και την στρατηγική αντίληψη που διακρίνει τον σχεδιασμό της εταιρείας για τις “μέρες που έρχονται” ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, υπογράμμισε πως στην προμετωπίδα του “μεγάλου ενεργειακού μετασχηματισμού” που κατακλύζει την ενεργειακή επικαιρότητα διεθνώς και στη
χώρα μας βρίσκεται ο τομέας του ηλεκτρισμού. Όπως ανέφερε ο ίδιος, πρόκειται για την μετάλλαξη του παραγωγικού μοντέλου ηλεκτρισμού, όπου πλέον το βασικό-παραδοσιακό μοντέλο με τα μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής εκτός πόλεων το διαδέχεται ένα κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής.Στο νέο μοντέλο, παραγωγή και κατανάλωση ανά περιπτώσεις συμπίπτουν γεωγραφικά, όπως συμβαίνει στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά συστατικό στοιχείο της εξίσωσης τον καταναλωτή “prosumer”, αυτόν δηλαδή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και την οποία χρησιμοποιεί τόσο για να καλύπτει τις ανάγκες του όσο και να τροφοδοτεί το σύστημα, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση και την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
Η παραπάνω εξέλιξη, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, είναι απόρροια δύο βασικών παραγόντων που ακούν στο όνομα κλιματική αλλαγή και “μεγάλη πρόοδος των ΑΠΕ”. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν καταστεί πλέον πλήρως ανταγωνιστικές σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής, γεγονός που τις καθιστά σημείο αναφοράς στην αγορά ηλεκτρισμού στις μέρες μας.
Λαμβάνοντας υπόψη την “νέα εικόνα” της αγοράς ενέργειας, η ΔΕΗ προχώρησε στην σύσταση νέου business plan τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ξεχωρίζουν 3 βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Επιχείρησης.
- Απολιγνιτοποίηση
- Εκσυγχρονισμός της εμπορίας
- Ψηφιοποίηση όλου του επιχειρηματικού μοντέλου σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού.
Βασικός πρωταγωνιστής είναι οι ΑΠΕ στην στρατηγική σκέψη της ΔΕΗ, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες κινήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον κλάδο. Συγκεκριμένα, το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αριθμεί 160 MW έργων σε λειτουργία 160 MW, υπό κατασκευή 100 MW, 200MW που βαίνουν προς κατασκευή και 120 MW σε φάση ωρίμανσης και τα οποία θα μπουν σε διαδικασία προμηθειών μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 6 GW που αναμένεται να αναπτυχθούν στις λιγνιτικές περιοχές, αξιοποιώντας τις σχετικές λιγνιτικές υποδομές της ΔΕΗ. Πρόκειται για μελλοντικά έργα, των οποίων οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, επισήμανε πως στόχος των παρεμβάσεων της εταιρείας θα πρέπει να είναι διασφάλιση της ταυτόχρονης λειτουργίας του τρίπτυχου “παραγωγή-κατανάλωση-φόρτιση”. Από την άποψη αυτή κρίνεται αναγκαίο βήμα η ψηφιοποίηση της διανομής και ο εκσυγχρονισμός της εμπορίας.
Τέλος, σχολιάζοντας τα “διδάγματα” της κρίσης του κορωνοϊού για την ΔΕΗ, ο CEO της εταιρείας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έγινε ένα σοβαρό – σε ελάχιστο χρόνο – βήμα προς την ψηφιοποίηση με έμφαση στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών, μετρώντας πλέον άνοδο 300% στην εξυπηρέτηση μέσω e-bill και 80% στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου