Πολλαπλά ερωτήματα για τη στρατηγική και το μέλλον της ΔΕΗ διατυπώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, προς τον αρμόδιου υπουργό ΠΕΝ.
Επισημαίνουν ότι ο κύριος Χατζηδάκης αντί να προωθήσει την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τη ΔΕΗ, συνεχίζοντας την προστασία των καταναλωτών από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις ορθές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Διοίκησης, επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο καταστροφολογίας για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας και πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, ενώ δεν προχωρά στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΔΕΗ για να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική.
www.sofokleousin.gr
Όπως τονίζουν, η επικοινωνιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας τόσο προεκλογικά, όσο και αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε και έχει ως σκοπό να "στρώσει" επικοινωνιακά το έδαφος για τη βασική της επιδίωξη, που είναι η ιδιωτικοποίηση των βασικών ενεργειακών υποδομών, καθώς είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των ενεργειακών «ασημικών» της Ελλάδας, χωρίς επιπλέον να τον υποχρεώνει κανένα μνημόνιο. Έτσι όμως, η Ελλάδα θα στερηθεί σημαντικό τμήμα της δημόσιας περιουσίας αλλά και σημαντικά εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την πορεία της Ελλάδας προς την Κλιματική Ουδετερότητα. Και μάλιστα όταν στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας κατέστη πασίδηλη η βαρύτητα των δημόσιων εργαλείων άσκησης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως είναι και η ενέργεια.
Οι βουλευτές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σχολιάζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, με τις υπέρογκες αυξήσεις και τη συρρίκνωση της έκπτωσης συνέπειας που είχε αποτέλεσμα την επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, τη φυγή συνεπών πελατών από την επιχείρηση και τη μείωση της εισπραξιμότητας, την κατάργηση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων, άστοχες παρεμβάσεις σε θέματα αρμοδιότητας της Διοίκησης, καθώς και τη θέσπισητης δυνατότητας αύξησης των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών της Διοίκησης, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά του Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου, όπου η αμοιβή του έφθασε σε προκλητικά επίπεδα. Αναφέρονται επιπλέον στην πρόσφατη ρύθμιση στον αντι-περιβαλλοντικό νόμο για το ξεπούλημα του Δικτύου Μεταφοράς της χώρας μας, του ΑΔΜΗΕ, άλλη μία κίνηση «σωτηρίας» εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ.
Υπογραμμίζουν τις σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις εκ μέρους της νέας διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με την υλοποίηση δρομολογημένων, από την προηγούμενη Διοίκηση, δράσεων που θα έδιναν σοβαρή ώθηση και στήριξη στην επιχείρηση ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αναπτυχθεί περαιτέρω όπως, η τιτλοποίηση οφειλών, η είσπραξη των οφειλών των 65.000 "τελικών" πελατών με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η διείσδυση της ΔΕΗ στην αγορά Φυσικού Αερίου, η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νέους κλάδους και στο εξωτερικό και η πρόσληψη πληθώρας συμβουλευτικών οίκων με διαδικασίες express, με σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα, και ισχυρά αμφισβητούμενη χρησιμότητα.
Ρωτούν συγκεκριμένα τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει και τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο προβλέπεται να είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2023, ποιος είναι ο αριθμός και το προφίλ των πελατών από άποψη συνέπειας και ποσότητας καταναλισκόμενης ενέργειας που έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ από τον Οκτώβρη και εφεξής, ποιες ήταν οι εισπράξεις της ΔΕΗ ανά μήνα από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, ποια είναι η πορεία της τιτλοποίησης οφειλών και είσπραξης μεγαλοοφειλετών, ποιοι συμβουλευτικοί οίκοι και ιδιώτες σύμβουλοι έχουν προσληφθεί από τη ΔΕΗ και με ποιο αντικείμενο, καθώς και το προτίθεται να πράξει ο κ. Υπουργός για τις περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού και του καταστατικού της ΔΕΗ και του κώδικα περί Δικηγόρων.
www.sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου