DEH

DEH

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στην αντιπολίτευση βγαίνουν οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές της ΔΕΗ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Τα πυρά των «γαλάζιων» συνδικαλιστών συγκεντρώνει η ρύθμιση για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51% που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ, η παράταξη στην οποία συσπειρώνονται οι δυνάμεις της ΝΔ στην Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ στρέφεται ενάντια στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Οι συνδικαλιστές της ΝΔ επισημαίνουν ότι « η Κυβέρνηση εν
μέσω πανδημίας επέλεξε στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθήσει λάθος δρόμο, γοητευμένη ακόμη από τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και της «αγιοποίησης» του ιδιωτικού τομέα».
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ υπογραμμίζει ότι είναι «κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή περαιτέρω μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Καταδικάζει αυτή την τακτική και την πρόθεση της κυβέρνησης και θα αντιπαλέψει ώστε αυτή η νομοθετική διάταξη αν ψηφισθεί να μείνει στα χαρτιά».
Αξίζει, βέβαια, να επισημανθεί ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πολλές φορές έχουν δει κυβερνητικές παρατάξεις να εμφανίζονται αντιπολιτευόμενες στην κυβέρνηση την οποία στηρίζουν, χωρίς αυτό στην πράξη να σημαίνει κάτι για τους ίδιους. Το ίδιο, εξάλλου, συνέβη και στην προηγούμενη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ουδόλως εμπόδισε συνδικαλιστές που εμφανίζονταν ως αντιτιθέμενοι να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα εν προκειμένω, καθώς η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποτελούσε και προεκλογική προγραμματική δέσμευση της ΝΔ, το δρόμο για την υλοποίηση της οποίας ανοίγει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ/ΕΤΕ έχει ως εξής:
«Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια νέα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός Covid-19. Μιας πανδημίας η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και επηρεάζει τη ζωή και την υγεία όλων μας είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Η παρατεταμένη καραντίνα στην οποία επήλθε η ελληνική κοινωνία πέρα τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχε σε μια πιθανή εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, ταυτόχρονα, όμως, επηρέασε αρνητικά την οικονομία, έχοντας σοβαρό αντίκτυπο πρωτίστως στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.
Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα, επομένως, είναι η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας για το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και προοπτικής.
Στην παρούσα συγκυρία αποδείχθηκε πόσο καθοριστικές και πολύτιμες ήταν  οι υπηρεσίες που προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο ο Δημόσιος Τομέας, με κυρίαρχες τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έπειτα άλλων βασικών κρατικών υποδομών (ό,τι έχει απομείνει ακόμη), όπως, αυτές του κλάδου της ενέργειας, των μεταφορών κ.λπ.
Στόχος της επόμενης μέρας πρέπει να είναι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη των εταιριών αυτών, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί αυτό μας απέδειξαν τα τελευταία γεγονότα, προς μεγάλη απογοήτευση των εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων.
Δυστυχώς, αντί αυτού, η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας επέλεξε στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθήσει λάθος δρόμο, γοητευμένη ακόμη από τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και της «αγιοποίησης» του ιδιωτικού τομέα.
Στο υπό ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα να μειώσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ ακόμη και κάτω του 51%. Αυτό σημαίνει πιθανή απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από ιδιώτη επενδυτή.
Άδραξε την ευκαιρία να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε «στρώσει το χαλί» της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, παραχωρώντας το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε αγορά μετοχών που θα προκύψει στο μέλλον στην Κινέζικη εταιρεία state Grid, την οποία έχει χρήσει στρατηγικό επενδυτή με δικαιώματα μάνατζμεντ. Επί της ουσίας, ο ΑΔΜΗΕ διοικείται από την κινέζικη εταιρεία γιατί καμία απόφαση δεν μπορεί να έχει ισχύ αν δεν έχει την έγκριση των κινέζων.
Αυτό βέβαια δεν μετριάζει τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης για την πρόθεση περαιτέρω διάθεσης μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Όμως, δεν θα αφεθεί ελεύθερη να εφαρμόσει το σχέδιό της. Είμαστε εδώ να την αντιμετωπίσουμε, καλωσορίζοντας στους αγώνες κι όσους «ξύπνησαν» τώρα από τον πενταετή επίγειο τεχνητό τους παράδεισο.
Η ΔΑΚΕ/Ε.ΤΕ., μένοντας πάντα σταθερή σε αρχές και θέσεις, ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή περαιτέρω μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Καταδικάζει αυτή την τακτική και την πρόθεση της κυβέρνησης και θα αντιπαλέψει ώστε αυτή η νομοθετική διάταξη αν ψηφισθεί να μείνει στα χαρτιά. Το έχει αποδείξει και στο παρελθόν μέσα από τους αγώνες, στους οποίους είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παράλληλα, όλοι εμείς της ΔΑΚΕ./Ε.ΤΕ. θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας από όποιο πεδίο μπορούμε, ώστε να ακυρώσουμε το απαράδεκτο μέτρο της μείωσης του εκπτωτικού τιμολογίου (ΓΠ) και να γίνει αντιληπτό στο αρμόδιο υπουργείο ότι δεν κερδίζει τίποτα μέσα από την επιβολή προκλητικών και άδικων  μέτρων.
Επίσης, θέλουμε να διαμηνύσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο μετοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ καθώς και της βίαιης Απολιγνιτοποίησης. Είναι ανεδαφικό και λυπηρό οι κυβερνώντες να έχουν τέτοιες σκέψεις και προθέσεις. Δεν θα τους αφήσουμε να τις υλοποιήσουν. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολήσει βασικές στρατηγικές υποδομές, όπως είναι τα Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, πόσο μάλλον όταν αυτά συνεχίζουν να είναι και κερδοφόρα.
Η πατρίδα μας αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει κρίσεις στο μέλλον και τις λύσεις θα τις δώσει όπως πάντα η κρατική μηχανή και όχι ο κάθε ιδιώτης μεγαλοεπιχειρηματίας που στόχο έχει μόνο το κέρδος και όχι την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ  έχει διαρκή αγωνιστική παρουσία με σταθερές θέσεις.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ παρεμβαίνει στις εξελίξεις υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ δεν χαρίζεται σε καμία κυβερνητική πολιτική ειδικά όταν θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων».
/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: