Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Κλείνει και η συμφωνία με την Κομισιόν για τους λιγνίτες – Θα έχουν πρόσβαση και οι προμηθευτές

Γιώργος Φιντικάκης

Μετά την συμφωνία για την παράταση της διακοψιμότητας και του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, κυβέρνηση και Ευρωπαική Επιτροπή, φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν και την άλλη μεγάλη μεταξύ τους ενεργειακή εκρεμμότητα, εκείνη για τους λιγνίτες.
Συμφωνία που αφορά, με βάση τις πληροφορίες του
“Energypress”, την συμμετοχή και των προμηθευτών στην
παραγωγή λιγνίτη της ΔΕΗ, μέσω ενός μεταβατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί ως το 2023, χρονιά όπου θα σβήσουν τα φουγάρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Σαν λογική, η διαφαινόμενη συμφωνία για το λεγόμενο antitrust case, δηλαδή την θέση της Κομισιόν ότι η ΔΕΗ δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη, κινείται προς την κατεύθυνση που είχε εξαρχής προτείνει η DG Comp, δηλαδή να έχουν πρόσβαση στην λιγνιτική παραγωγή της επιχείρησης οι πάντες, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης. Τόσο οι ιδιώτες προμηθευτές, όσο και βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζήτηση υπάρχει ακόμη ως προς το μέχρι πρότινος σημείο τριβής των δύο πλευρών, κατά πόσο δηλαδή η τιμή αγοράς της λιγνιτικής παραγωγής θα ορίζεται διοικητικά ή θα καθορίζεται από δημοπρασίες. Και σε αυτό ωστόσο φαίνεται ότι η αρχική απόσταση έχει μειωθεί. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον κλείσει και το κεφάλαιο του λιγνίτη, δεν θα υπάρχει πλέον άλλη μεγάλη ενεργειακή εκρεμμότητα μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών, παρά μόνο η εφαρμογή του Target Model, για την οποία η Κομισιόν έχει ήδη ενημερωθεί ότι λόγω της επιδημίας μετατίθεται προς τα πισω κατά περίπου δύο μήνες. 
Των παραπάνω εξελίξεων στο θέμα του λιγνίτη είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις τουλάχιστον επτά μηνών μεταξύ των δύο πλευρών, ελληνικής και DG Comp, ένα εξαντλητικό “πήγαινε έλα” ερωτηματολογίων και απαντήσεων, ενώ ουκ ολίγες φορές είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι συζητήσεις περιέπεσαν σε τέλμα. 
Το ιστορικό
Χρονικά η υπόθεση ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο όταν με αφορμή την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και την μονομερή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από την τωρινή, η Κομισιόν είχε ζητήσει εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το διάστημα έως και το 2023. Εως ότου δηλαδή εφαρμοσθεί το μαζικό κλείσιμο των λιγνιτικών μνάδων, όπως έχει δεσμευθεί η παρούσα κυβέρνηση.
Η θέση της DG Comp ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, την οποία συνέδεε άμεσα- και συνδέει- με τον στόχο για μείωση των μεριδίων της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΥΠΕΝ είχε αποστείλει πρόταση για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος (SPV) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, στις οποίες η ΔΕΗ θα παρείχε μια ικανή ποσότητα ρεύματος από τις λιγνιτικές της μονάδες, σε διοικητικά καθοριζόμενη τιμή.  Οι Βρυξέλλες είχαν κρίνει ότι η στόχευση μόνο στην βιομηχανία και ο αποκλεισμός των άλλων παικτών αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς για το άνοιγμα της αγοράς, γι' αυτό και την είχαν απορρίψει. Εκτοτε η ελληνική πλευρά είχε επανέλθει με νέα πρόταση που έδινε δυνατότητα συμμετοχής και των προμηθευτών στην λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.
Το τελευταίο σετ απαντήσεων από την ελληνική πλευρά εστάλη στις Βρυξέλλες πριν το Πάσχα των Καθολίκων, μεσολάβησαν νέες επαφές και οι δύο πλευρές βρίσκονται πλεον ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία, όπως μεταφέρουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου