Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Στα 200 εκατ η ζημιά της ΔΕΗ στην 5ετία από την “μισή” λειτουργία της Μεγαλόπολης 5 - Με πλήρη δυναμικότητα 811 MW δουλεύει πλέον η μονάδα


Στα 200 εκατ ευρώ υπολογίζεται η ζημιά της ΔΕΗ στην 5ετία από την υπολειτουργία της καινούργιας της μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, η οποία μόλις χθες και έπειτα από επίμονα αιτήματα της επιχείρησης μπήκε για πρώτη φορά σε φουλ δυναμικότητα στο σύστημα, δηλαδή και με τα 811 μεγαβάτ της
ονομαστικής της ισχύος.
Τελειώνει έτσι ένα σίριαλ που κρατά από τον Απρίλιο του 2015, όταν και άναψαν δοκιμαστικά για πρώτη φορά οι μηχανές στο εργοστάσιο και ενώ στο μεσοδιάστημα, με το επιχείρημα ότι τα υφιστάμενα δίκτυα της Πελοποννήσου δεν μπορούσαν να αντέξουν παραπάνω παραγωγή, η μονάδα δούλευε μόνο στο 60% των δυνατοτήτων της, δηλαδή στα 500 MW της εγκατεστημένης της ισχύος.
Στο έγγραφο του ΑΔΜΗΕ που παρέλαβε χθες η ΔΕΗ και το οποίο σηματοδοτεί και την ένταξη σε πλήρη ισχύ της μονάδας στο σύστημα, αναφέρεται ότι η καθαρή της ισχύ τροποποιείται πλέον από τα 500 μεγαβατ στα 811 μεγαβατ. Ταυτόχρονα βεβαιώνεται η ένταξη στο μητρώο μονάδων του παραγωγού ΔΕΗ που βρίσκεται στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ως κατανεμόμενης μονάδας.
Σαν εξέλιξη ενισχύει την θέση της τελευταίας στην αγορά ηλεκτρισμού με επιπλέον 311 μεγαβάτ από φυσικό αέριο, ισχύς που χρόνια τώρα παρέμενε στα αζήτητα, με το επιχείρημα ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου ήταν κορεσμένο και άρα δεν μπορεί να “σηκώσει” παραγωγή 811 μεγαβάτ. Σύμφωνα με αυτή την λογική, θα έπρεπε η επιχείρηση να περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (γραμμές μεταφοράς, Κέντρα υπερυψηλής τάσης) και μετά να αξιοποιήσει τα επιπλέον 311 MW της πλέον καινούργιας της μονάδας, με την πιο υψηλή απόδοση, αφού πρόκειται για συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Τα τελευταία ωστόσο χρόνια οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη (οι 3 και 4) δεν δούλευαν ή υπολειτουργούσαν, αφού η ένταξή τους στο σύστημα ήταν και παραμένει λόγω κόστους (ρύποι, κλπ) εξαιρετικά ασύμφορη, επομένως δεν καταλάμβαναν στην ουσία χώρο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Εντούτοις το επιχείρημα περί κορεσμένου δικτύου συνέχιζε να παραμένει στο τραπέζι και χωρίς η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης να πιέζει αρκετά προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς αυτό και να ενταχθεί η Μεγαλόπολη 5, ολόκληρη και όχι μισή, στο εθνικό σύστημα.
Τελικά και έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, μόλις πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ δέχθηκε τα επίμονα αιτήματα της ΔΕΗ – του είχε προταθεί η ένταξη της μονάδας στο σύστημα ακόμη και υπό όρους- και έτσι πλέον θα μπορούν να διατίθενται στο δίκτυο και τα 811 μεγαβάτ της ονομαστικής της ισχύος, χωρίς η επιχείρηση να πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση των νέων διασυνδέσεων. Ένα έργο που προχωρά, ωστόσο καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.
Τι κόστισε στην ΔΕΗ η “μισή” λειτουργία
Σύμφωνα με μια προσέγγιση, αν η ΔΕΗ είχε λειτουργήσει εξ αρχής στο 100% την φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5, αυτό θα της είχε καταρχήν επιτρέψει να “σβήσει” τις μηχανές στην ζημιογόνο λιγνιτική Μεγαλόπολη 3. Σημειωτέον ότι τα 311 MW της πρώτης τα οποία έμειναν επί μια πενταετία ανενεργά είναι ποσοτικά κοντά στα 250 MW της λιγνιτικής Μεγαλόπολη 3.
Η ενέργεια που παράγεται ετησίως από μια τέτοια μονάδα αντιστοιχεί σε μία TWH, δηλαδή σε 1.000 GWH ή 1.000.000 MWH. Κάνοντας επομένως τον υπολογισμό με τα 30-40 ευρώ/ MWH στα οποία "έπαιζε" το μέσο διαφορικό κόστος ενέργειας τα πέντε τελευταία χρόνια προκύπτει μια απώλεια για την επιχείρηση της τάξης των 30-40 εκατ ευρώ το χρόνο. Πάντα με βάση αυτή την προσέγγιση, βγαίνει μια σωρευτική απώλεια για την ΔΕΗ στην 5ετία ανάμεσα στα 150- 200 εκατ ευρω.
Όσο δηλαδή το 40% της αρχικής αξίας επένδυσης της Μεγαλόπολης 5, η οποία είχε τότε κοστίσει 500 εκατ ευρώ. Το εργοστάσιο είχε σχεδιαστεί ως αυτό με την υψηλότερη απόδοση στο στόλο της ΔΕΗ και με το σκεπτικό να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Πελοποννήσου η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου