Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Στα λιγνιτικά πεδία οι ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού – Ανακάλυψη από γιατρούς του ΑΠΘ – Νέες προοπτικές για τη Δυτ. Μακεδονία

Ουσία η οποία βρίσκεται σε μκρή περιεκτικότητα μέσα στο λιγνίτη, είναι ικανή να αναστείλει την επέκταση των συνεπειών του κορωνοϊού στον άνθρωπο, αλλά και να θεραπεύσει ασθενείς από τον ιό.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απομόνωσε την ουσία και ήδη δοκιμάζεται σε ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με τα αποτελέσματα να είναι, προς ώρα
ς, θεαματικά.
Η ουσία ονομάστηκε lignitoquine (λιγνιτοκίνη) και πλέον ερίζουν φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν την αποκλειστικότητα της βιομηχανικής αξιοποίησής της. Ωστόσο οι επικεφαλής ερευνητές, με το γνωστό τοπικισμό των Θεσσαλονικέων, δηλώνουν ότι πρώτα θα χρησιμοποιηθεί για ίαση όλων των νοσούντων Μακεδόνων (και προστασία των υπολοίπων κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας) για να προλάβουν να κάνουν Πάσχα κανονικά, και μετά θα δοθεί για μαζική εκμετάλλευση.
Παρόλα αυτά, η είδηση έχει κάνει αίσθηση στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, οι φορείς και οι κάτοικοι της οποίας βλέπουν ξαφνικά να ξαναγράφονται τα σενάρια για τη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή, κάνοντας ήδη λόγο για συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας και για μια νέα έντονη εξορυκτική περίοδο.
«Ολόκληρη η Ευρώπη βάλθηκε να σταματήσει το λιγνίτη. Τώρα θα μας παρακαλάνε να λειτουργούμε τα ορυχεία» λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, επισημαίνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός πως η ουσία lignitoquine βρίσκεται σε μικρή περιεκτικότητα στο λιγνίτη (περίπου ένα μικρογραμμάριο ανά τόνο) και συνεπώς θα απαιτηθεί να δουλεύουν τα ορυχεία επί χρόνια για να καλύπτονται οι ανάγκες.
Περισσότερο προσγειωμένος ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ανέφερε: «πρόκειται πράγματι για μια μεγάλη ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά δεν πρέπει να πάει πίσω και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την περιοχή από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Ο κορωνοϊός μπορεί αύριο να μην είναι εδώ, εμείς θα είμαστε...».
Η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε το ενδιαφέρον, όπως ήταν φυσικό, και της έτερης λιγνιτικής περιοχής της χώρας, της Μεγαλόπολης. Ο Δήμαρχος της πόλης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος επικοινώνησε με τους καθηγητές της συμπρωτεύουσας και ζήτησε να πάρουν δείγμα και απο τους λιγνίτες της δικής του περιοχής. «Γιατί να μην μπούμε κι εμείς σε μια νέα αναπτυξιακή φάση; Ο λιγνίτης μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Μακεδονικό» δήλωσε στον Αρκαδικό τύπο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (που παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή της θεραπείας) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να ενημερώσει την Κομισιόν για το γεγονός ότι οι ελληνικοί λιγνίτες δεν θα αξιοποιούνται πλέον ως καύσιμο αλλά ως... φάρμακο.
(Προφανώς το καταλάβατε, αλλά επειδή οι εποχές είναι... ειδικού τύπου, σπεύδουμε να πούμε ότι το άρθρο είναι η συμβολή του energypress στο έθιμο της πρωταπριλιάς, της μόνης μέρας που επιτρέπονται τα fake news).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου