Καμπανάκι για τη ρευστότητα της αγοράς προμήθειας, προκαλεί η έξαρση της επιδημίας του κορωνoϊού και τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Σε πρώτη φάση η ανησυχία αφορά πρωτίστως στις εταιρείες προμήθειας που έχουν ισχυρό μέρος του πελατολογίου τους στη Μέση Τάση. Και αυτό διότι καταγράφονται ήδη οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις σε κλάδους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τον ιό, όπως είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και η εστίαση. Ακόμη και το εμπόριο πλην των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπου
καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων, τα μηνύματα που έρχονται είναι αρκετά δυσοίωνα.
Έτσι ενώ τους τελευταίους μήνες, είχαν αρχίσει να πληθαίνουν τα σημάδια ότι η ενεργειακή αγορά και ειδικότερα η αγορά προμήθειας αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, η πανδημία του κορωναϊού έρχεται να ανατρέψει τις θετικές προοπτικές και να προκαλέσει εκ νέου προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΔΑΠΕΕΠ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα αναμενόμενα προβλήματα ρευστότητας, πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η ζήτηση, με δεδομένο ότι ο τουριστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος της εστίασης αποτελούν δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους με σημαντικό μερίδιο στην κατανάλωση.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η κορύφωση της έξαρσης του κορωνoϊού θα πλήξει την ελληνική αγορά για ένα διάστημα ενός με δύο μήνες, είναι σαφές ότι για τον τουρισμό, η φετινή σεζόν θα πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και κατ᾽επέκταση και για την ενεργειακή αγορά και τον κλάδο της προμήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου