Στην δομή του νέου ΕΣΠΑ για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα πόσα ακριβώς κεφάλαια θα λάβει τελικά η Ελλάδα για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης.
Η ακριβής δομή του νέου προγράμματος και το τελικό ύψος των πόρων του, που υπολογίζονται χοντρικά στα 21 δισ ευρώ, αποτελούν το κλειδί για το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για την επόμενη ημέρα της
Δ.Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Και αυτό καθώς οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, που αποτελούν αναπόσπαστο σκέλος των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα για την στήριξη των λιγνιτικών περιοχών, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που κινείται ακόμη μεταξύ 3,7 με 4,4 δισ ευρώ το ποσό που συζητείται να διατεθεί για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπει το τελικό project.
Τις πρώτες του σκέψεις για το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αυτό εγχείρημα, θα θέσει σήμερα ενώπιον των μελών της διυπουργικής επιτροπής ο τεχνικός συντονιστής του projcet, Κωστής Μουσουρούλης. Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Σε αυτήν την φάση το έργο βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο του οργανογράμματος και του προγραμματισμού των ενεργειών, δηλαδή είναι δουλειά κυρίως γραφείου και όχι επί του πεδίου και για αυτό άλλωστε η πρόοδος δεν επηρεάζεται από τον κορονοιό, όπως θα συνέβαινε αν κάποια πράγματα είχαν περάσει στο στάδιο της εφαρμογής.
Στην πράξη κατά την σημερινή συνεδρίαση ο κ.Μουσουρούλης θα κάνει μια παρουσίαση για το πως βλέπει ο ιδιος το έργο ως τεχνικός συντονιστής, θα εξηγήσει ότι επιχειρεί να συντονίσει όλους τους κρίκους και συγκεκριμένα την ΕΕ και το ΕΣΠΑ, ενώ ο κάθε υπουργός θα παραθέσει την γνώμη του.
Κλειδί για να κερδηθεί το στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας στις δύο περιοχές, ο σχεδιασμός των κατάλληλων έργων και η έγκαιρη και σωστή απορρόφηση των κονδυλίων, πολλώ δε μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δ.Μακεδονιας έχει απορροφήσει από το σχετικό ΠΕΠ του ΕΣΠΑ μόλις 200 εκατ ευρώ.
Στην ουσία το Δημόσιο καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του, όχι μόνο για τα δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαικών και εθνικών πόρων που θα χρειασθεί να επενδυθούν, όσο κυρίως για τη συνθετότητα του project, καθώς :
- Πλειάδα υπουργείων και τοπικών δήμων πρέπει να συντονιστούν για την απορροφήση εθνικών και ευρωπαικών κονδυλίων πολλών δισ ευρώ, και όλα αυτά μέσα σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα.
- Ειδικές φορολογικές ζώνες και ειδικός αναπτυξιακός νόμος για την περιοχή με υψηλότερα όρια κρατικών ενισχύσεων απ’ ότι ισχύουν σήμερα, θα πρέπει να “κουμπώσουν” με τις νέας γενιάς επενδύσεις που θα εξισορροπήσουν τις απώλειες της λιγνιτικής παραγωγής
- Πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Πολλά από τα έργα-γέφυρα στην νέα εποχή, όπως τα mega-φωτοβολταικά της ΔΕΗ, πρέπει να έχουν παραδοθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ ως το τέλος του 2023.
- Αυτό θα είναι το πρώτο μόνο βήμα. Η επιχωμάτωση και ανάπλαση των 150.000 με 200.000 στρεμμάτων των σημερινών λιγνιτικών πεδίων θα πάρει πάνω από 10ετία και θα αποτελεσει project που όμοιό του έχει να ζήσει η περιοχή από τα μεταπολεμικά χρόνια του 1960, όταν η ανάπτυξη της χώρας έτρεχε με ρυθμούς άνω του 5%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου