Από Συμέλα Τουχτίδου
& Κάμερα: Κώστας Κατρατζής
Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο λιγνίτης της Δυτικής Μακεδονίας ήταν το «καύσιμο» στη μηχανή της ελληνικής εκβιομηχάνισης και ανάπτυξης.
Στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου παράγονταν το φθηνό ρεύμα που στήριξε την
ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.
ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.
Τώρα, όμως, ο λιγνίτης, εκτός από εξαιρετικά επιζήμιος για το περιβάλλον κρίνεται και ασύμφορος.
Από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε ως ορίζοντα το 2028. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να σταματήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους έως το 2023.
Σοκ στην τοπική κοινωνία
Η ανακοίνωση έπεσε σαν κεραυνός σε χιλιάδες εργαζόμενους.
3.700 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ και έως 15.000 θέσεις εργασίας σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη λειτουργία της βρίσκονται στον «αέρα».
Το 40% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας «παράγεται» από το λιγνίτη. Η απολιγνιτοποίηση θα στοιχίσει στην περιοχή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Υπουργείο Ενέργειας: «Λουκέτο» ή πιο ακριβό ρεύμα
Για τη ΔΕΗ, ο λιγνίτης από «μαύρος χρυσός» έχει εξελιχθεί σε «βόμβα στα θεμέλια». Το κόστος για τους ρύπους από το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας, το 2018 επιβάρυνε τη ΔΕΗ με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και το 2019 το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προειδοποιεί ότι αν η ΔΕΗ δεν αποδεσμευτεί από το λιγνίτη υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εταιρεία θα καταρρεύσει ή το τίμημα θα πληρώσουν οι καταναλωτές, που θα δούνε τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται.
Για αυτό, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε αίτημα για παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες και διαβεβαιώνει ότι τρία χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να καταρτιστεί το master plan της επόμενης ημέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου