Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μεγάλα projects φωτοβολταϊκών αναζητούν το δρόμο της υλοποίησης - Ενδαφέρον από ξένους για deals, αγκάθι οι άδειες


Τα έργα που υπάρχουν πλέον στην αγορά των ΑΠΕ είναι πολλά και μεγάλα. Τα projects αυτά, που λόγω μεγέθους μπορούν να αλλάξουν το στίγμα της χώρας στις πράσινες επενδύσεις, αναζητούν τον δρόμο για υλοποίηση, με κάποια να ψάχνουν για επενδυτές και άλλα να ελπίζουν στην αδειοδοτική διευκόλυνση που θα φέρει πιο κοντά την
κατασκευή τους.

Στα φωτοβολταϊκά έχουμε για παράδειγμα μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως της SPES Solaris του ομίλου Παναγάκου και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ ακολουθεί και μια καινούργια γενιά νέων projects, για τα οποια έχουν καταθέσει αιτήσεις στην ΡΑΕ ελληνικές και ξένες εταιρείες με ζητούμενο τις αδειοδοτικές διευκολύνσεις. 
Η πράξη θα δείξει πόσα από τα παραπάνω θα υλοποιηθούν, καθώς ακόμη και για όσα είναι προχωρημένα, δεν σημαίνει ότι ο αδειοδοτικός τους γολγοθάς έχει τελειώσει.
Ναι μεν η κυβέρνηση κατήργησε την άδεια παραγωγής και έχει απλουστεύσει την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, όπως θύμισε χθες ο Κ.Χατζηδάκης κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης από τα ΕΛΠΕ του φωτοβολταϊκού της γερμανικής Juwi στην Κοζάνη. Το νομοσχέδιο ωστόσο που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα τις περιορίζει από μια επταετία σήμερα στα δύο χρόνια, όπως προβλέπει μια καινούργια οδηγία της ΕΕ, βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας.
Το νέο αυτό πλαίσιο θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για την αγορά, όπως έγινε σαφές και κατά την χθεσινή εκδήλωση. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του επικεφαλής της Juwi για τις αδειοδοτικές εκκρεμότητες, δείγμα ότι παραμένουν ακόμη και όταν πρόκειται για συμφωνημένες εξαγορές.
“Εννέα μήνες από τότε που πήρε η εταιρεία τιμή στον διαγωνισμό της ΡΑΕ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση της άδειας που έχει ζητηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Juwi Hellas, Τάκης Σαρρής. Εξήγησε μάλιστα ότι προκειμένου να ξεπεραστούν σε αυτό το διάστημα τα πολλά εμπόδια, χρειάστηκε να παρέμβουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι μάλλον θα απαιτηθούν και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η αδειοδότηση.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα μεγάλα έργα, αλλά και τα μικρότερα, ακόμα και έργα σε πολύ αρχικό στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης, «πολιορκούνται» από ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά ΑΠΕ της χώρας μας που θεωρείται από τις πλέον ελκυστικές.
Ενδιαφέρον δείχνουν τόσο επενδυτικά funds, όσο και ομοειδείς επιχειρήσεις από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αραβικές χώρες.
Η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά τα διαθέσιμα προς πώληση έργα είναι σχετικά λίγα. Εκεί που ανοίγει κατά πολύ η αγορά είναι στο μεγάλο όγκο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στους κύκλους αδειοδότησης της ΡΑΕ, αλλά αυτής της κατηγορίας τα έργα, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «πολιορκούνται» όταν ξεμπλοκάρει η αδειοδοτική διαδικασία.
SPES Solaris ( Solar Cells group)
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία του ομίλου Παναγάκου κατοχύρωσε τιμή αναφοράς για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά στη Θήβα μέσω του πρώτου κοινού διαγωνισμού του Απριλίου 2019. Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα έργο ισχύος 82,640 MWp με τιμή αναφοράς 55,46 ευρώ /MWh και για ένα άλλο ισχύος 24,231 MWp με τιμή αναφοράς 58,4 ευρώ /MWh. Επίσης στον ειδικό διαγωνισμό του Ιουλίου 2019, η ίδια εταιρεία κατοχύρωσε τιμή αναφοράς για 10 έργα, συνολικής ισχύος άνω των 75 MWp, τα πιο πολλά πάλι στη Θήβα και με τιμή αναφοράς αρκετά άνω των 60 ευρώ /MWh. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο όμιλος έχει δεχτεί κρούσεις από επενδυτές που είτε αναζητούν τρόπους συνεργασίας για την υλοποίηση των έργων, είτε ενδιαφέρονται για την εξαγορά τους.
ΔΕΗ ΑΝ- Φωτοβολταϊκά 
Διαφορετική είναι η περίπτωση της ΔΕΗΑΝ η οποία πρόκειται να υλοποιήσει μόνη της ένα έργο συνολικής ισχύος 230 MWp στην περιοχή των πεδίων του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΜΔ) στην Πτολεμαΐδα. Στην ουσία το πρώτο αυτό mega-project της επιχείρησης αφορά τρία διαφορετικά “πακέτα”, δύο μικρά, συνολικής ισχύος 30 MW, που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του μηνός και ένα μεγάλο, των 200 MW, για το οποίο ο διαγωνισμός από την ΔΕΗΑΝ τοποθετείται μέσα στην Ανοιξη. Συνολικής ισχύος 230 MW, το έργο θα απασχολήσει κατά την διάρκεια κατασκευής του, τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί, θα παράγει 390.000 μεγαβατωρες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 290.000 κατοίκων. 
Αιτήσεις στους τελευταίους κύκλους της ΡΑΕ
Στην περίπτωση της πλειάδας έργων για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις στην ΡΑΕ στο πλαίσιο των τελευταίων κύκλων, το ζητούμενο είναι προφανώς οι αδειοδοτικές διευκολύνσεις.
Δίχως να σημαίνει ότι όλα αυτά τα projects θα υλοποιηθούν, εντούτοις αρκετά είναι μεγάλα, όπως η αίτηση για 100+100 MW στην Κοζάνη που υπέβαλε η SKGR τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης στον κύκλο Σεπτεμβρίου, η CANTREVA κατέθεσε αίτηση για 200 MW στις Σέρρες και για 100 MW στην Μαγνησία.
Εκεί ωστόσο που είχαμε ρεκόρ αιτήσεων για μεγάλα έργα ήταν στον κύκλο του Δεκεμβρίου. Η Ecoslolar κατέθεσε αιτήσεις για φωτοβολταϊκά 240 μεγαβάτ στον Τύρναβο και για 143 μεγαβάτ στην Κοζάνη, η Akuo Energy για φωτοβολταϊκά 251,109 και 124 μεγαβάτ και η CANTREVA για 240, 175 και 115 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου