Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Αύξηση 34% το 2019 στον κύκλο εργασιών των χρηματιστήριων ρύπων παγκοσμίως

Αύξηση 34% το 2019 στον κύκλο εργασιών των χρηματιστήριων ρύπων παγκοσμίωςOι προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών είναι ότι οι τιμές των δικαιωμάτων διατηρούν τη θετική τους δυναμική στην ΕΕ

Στα 194 δις ευρώ έφθασε το 2019 ο κύκλος εργασιών για τα χρηματιστήρια ρύπων παγκοσμίως καταγράφοντας αύξηση 34% σε ετήσια βάση. Σε σχέση δε με το 2017, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς CO2 πενταπλασιάστηκε, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Refinitiv, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάλυσης χρηματοοικονομικών αγορών.

Στην ΕΕ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά ρύπων στον κόσμο
, με το 80% του παγκόσμιου τζίρου, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα το καλοκαίρι του 2019 έφθασαν στα 26 ευρώ ανά τόνο, έναντι 17 ευρώ ανά τόνο στις αρχές του 2018. Σήμερα οι τιμές κινούνται λίγο κάτω από τα 25 ευρώ ανά τόνο και παρότι δεν ξεπέρασαν τα 30 ευρώ/ τόνο, ούτε σταθεροποιήθηκαν κοντά στα υψηλά του προηγούμενου χρόνου, οι προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών είναι ότι διατηρούν τη θετική τους δυναμική.

Ασφαλιστική δικλείδα το Αποθεματικό Σταθερότητας της Αγοράς

Το νέο Green Deal της ΕΕ εκτιμάται ότι στους μηχανισμούς τους θα περιλαμβάνει μέτρα που θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Άλλωστε η ΕΕ έχει υιοθετήσει το Αποθεματικό Σταθερότητας της Αγοράς (Market Stability Reserve, MSR), το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019. Επρόκειτο για ένα μέτρο που σχεδιάστηκε για να αναχαιτίσει τον κατήφορο στις τιμές των ρύπων, κατά τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Η εφαρμογή του Αποθεματικού σήμανε την απόσυρση εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από την ευρωπαϊκή αγορά, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των τιμών από το 2018 και μετά.

Χώρες όπως η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι στο μέλλον θα αποσύρουν δικαιώματα, καθώς θα κλείνουν οι μονάδες άνθρακα, ακριβώς για να μην δημιουργηθεί εκ νέου πλεόνασμα που θα ρίξει τις τιμές. Παράλληλα στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει η συζήτηση για αναθεώρηση προς πιο αυστηρή κατεύθυνση της οδηγίας για τους ρύπους.

Όσον αφορά στη Βρετανία, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, φαίνεται να εξετάζει ένα σύστημα που θα προβλέπει την επιβολή φόρου στις εκπομπές ρύπων. Σε συνδυασμό με την Τιμή Στήριξης του Άνθρακα δημιουργείται ένα συνολικό κόστος της τάξης των 34 στερλινών τον τόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον στα 50 ευρώ/τόνο για να υποχρεωθούν οι πιο ρυπογόνες χώρες της ΕΕ να επενδύουν στην καθαρή ενέργεια.

Βόρειος Αμερική και Κίνα

Στη Βόρειο Αμερική, ο τζίρος στις αγορές ρύπων αυξήθηκε κατά 74% το 2019 σε σχέση με το 2017, φθάνοντας σε αξία τα 22 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια

Όσο για την Κίνα, η ανάλυση της Refinitiv επιβεβαίωσε ότι η συμβολή της στην παγκόσμια αγορά ρύπων έμεινε στάσιμη τον περασμένο χρόνο σε επίπεδα κάτω του 5%. Από φέτος όμως, τίθενται σε ισχύ και στην Κίνα η ευρύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, κατ αρχήν για την αγορά ηλεκτρισμού ενώ αργότερα, από τα μέσα της δεκαετίας και μετά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς.

Η πιλοτική αγορά των κινεζικών δικαιωμάτων CO2 το 2019 διακίνησε 98 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής ρύπων συνολικής αξίας 272 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που διαπραγματεύτηκαν το 2018.



www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου