Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Στα τέλη του 2020 βλέπει έξοδο στις αγορές με ομόλογο η ΔΕΗ - Πιο κοντά η τιτλοποίηση για το 1ο και το 2ο πακέτο


Γιώργος Φιντικάκης

Στα τέλη του έτους και αφού θα έχει βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ της, αλλά και την πιστοληπτική της ικανότητα με νέες αναβαθμίσεις, θεωρούν τραπεζικές πηγές ότι θα αρχίσει η ΔΕΗ να εξετάζει σοβαρά την έξοδο στις αγορές.
Αν και η συγκυρία των πολύ χαμηλών επιτοκίων, μαζί με την βελτίωση της εικόνας της χώρας δημιουργούν “ζωτικό χώρο” για ελληνικές εταιρικές εκδόσεις στο εξωτερικό, ωστόσο
τραπεζικά στελέχη, θεωρούν ότι η ΔΕΗ θα περιμένει.
Ούτως ή άλλως σημαντικές υποχρεώσεις αποπληρωμής έχει από το 2021 και μετά, ενώ τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει από τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει, εκείνα των απλήρωτων λογαριασμών διάρκειας 60 και 90 ημερών, εκτιμάται ότι είναι αρκετά και με καλούς όρους.
Τραπεζικά στελέχη με καλή εικόνα γύρω από την ΔΕΗ, εξηγούν στο “Energypress” ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της, άρα αυτό που την συμφέρει να κάνει, πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, είναι να βελτιώσει το track record της. Στην πράξη αυτό σημαίνει να περάσει πρώτα κάποια ορόσημα και να κοιτάξει ξανά το κεφάλαιο “αγορές” προς τα τέλη του έτους, αφού θα έχουν προηγηθεί νέες αναβαθμίσεις (τον Νοέμβριο η S&P την αναβάθμισε Β- από CCC+), αλλά και θα έχει στείλει περαιτέρω θετικά μηνύματα προς το εξωτερικό. Τέτοια ορόσημα με διεθνές αντίκτυπο, είναι δύο μέσα στους επόμενους μήνες : 
  • Το λεγόμενο Investor Day που θα φιλοξενηθεί μάλλον στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου και όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα εξηγήσει με λεπτομέρειες σε ξένους αναλυτές τα σχέδια της, με στόχο να αναβαθμίσει την εικόνα της, αλλά και να φέρει νέους επενδυτές στην μετοχή.
  • Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2019, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο.
Αμφότερα τα ορόσημα, θα αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1 δισ ευρώ (4,14 ευρώ χθες) και αυτό είναι καλό, όπως λένε οι συνομιλητές μας. “Δεν χρειάζεται η μετοχή μιας εταιρείας να τροφοδοτείται συνεχώς με θετικά νέα, καθώς θα φτάσει η στιγμή που δεν θα υπάρχουν άλλα και η διοίκηση της εισηγμένης θα ψάχνει να την κρατήσει στα υψηλά επίπεδα που θα έχει διαμορφωθεί, χωρίς να το καταφέρνει”, σημειώνει με νόημα τραπεζική πηγή που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την ΔΕΗ.
Στην αγορά βέβαια υπάρχει και μια άλλη φιλοσοφία τραπεζιτών, αυτή που θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία, με τα αρνητικά επιτόκια και τους επενδυτές να ψάχνουν για ευκαιρίες, είναι πιο ευνοϊκή παρά ποτέ, άρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ελληνική εισηγμένη να αντλήσει φθηνό χρήμα. Η ρευστότητα ωστόσο που μπορεί να σηκώσει μια ελληνική εταιρεία από τις αγορές και σε τι κόστος, είναι κάτι το σχετικό.
Σήμερα το κόστος δανεισμού της ΔΕΗ είναι περίπου 5%, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι παρ’ ότι το νέο Business Plan είναι φιλόδοξο και θα ενδυναμώσει την ανάπτυξη της εταιρείας, εντούτοις οι αγορές θέλουν πρώτα να το δουν να ξετυλίγεται, έτσι εξάλλου λειτουργούν. Και στα τέλη του έτους θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία εφαρμογής του νέου σχεδίου.
Δίχως μάλιστα οι περιπτώσεις να είναι ευθέως συγκρίσιμες, εντούτοις οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι μια άλλη ελληνική επιχείρηση, η Ελλάκτωρ, που επίσης βρίσκεται σε μεταβατική φάση, εξέδωσε τον Δεκέμβριο ομόλογο με επιτόκιο λίγο κάτω από 6,4%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο τομέα του ομίλου, δηλαδή στις κατασκευές, οι οποίες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν για την βελτίωση των μεγεθών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου