Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η ΔΕΗ πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης - Το μοντέλο της RWE

Η ΔΕΗ πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης - Το μοντέλο της RWE
Η RWE, ούσα πολύ ισχυρότερη από την ΔΕΗ, με απόφαση Μέρκελ λαμβάνει από το γερμανικά κονδύλια μέχρι 2,6 δισ ευρώ
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη διυπουργική σύσκεψη για την απολιγνιτοποίηση και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς έχει δώσει ένα στίγμα των σημαντικών κονδυλίων που μπορούν να εξασφαλιστούν (5 δισ ευρώ) για την ολοκλήρωση μιας από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν επενδύσεις, εκσυγχρονισμό, ενεργειακή παραγωγή και περιβάλλον.
Παράλληλα την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκαν τα κονδύλια που ομόλογη με την ΔΕΗ, γερμανική επιχειρήση έχει εξασφαλίσει για να ολοκληρώσει την φάση της απανθρακοποίησης. Η RWE, ίσως είναι ατυχές να χαρακτηρίζεται ομόλογη, με την έννοια ότι έχει ήδη εισέλθει για τα καλά στις Ανανεώσιμες Πηγές και στις νέες τεχνολογίες, εγκαταλείποντας ήδη μεγάλο μέρος της αρχικής ανθρακικής της δομής και αποτελώντας ένα μοντέλο εκσυγχρονισμού. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε και έχουν υπάρξει επαφές σε κορυφαίο πρωθυπουργικό επίπεδο με την γερμανική εταιρία, ώστε να παράσχει εμμέσως ή αμέσως know how στη ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της.
Η RWE θα λάβει σύμφωνα με την συμφωνία στην οποία κατεληξε η Merkel μέχρι 2,6 δισ για την απανθρακοποίηση.Όταν αυτό ισχύει για μια εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρία με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αντίστοιχα θα πρέπει να κινηθεί και η ελληνική πλευρά με επίκεντρο την ΔΕΗ, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον συνδυασμό των διαθέσιμων κονδυλίων.Γιατί μπορεί οι αποφάσεις να ληφθούν τελικά σε επίπεδο πολιτικό αλλά η ΔΕΗ είναι εκείνη που ξέρει τις λιγνιτικές της μονάδες και τους εργαζομένους της και αυτή θα πρέπει να διαμορφώσει ή να έχει πρωτεύοντα ρόλο στο σχέδιο της απανθρακοποίησης.
Άλλωστε είναι η ΔΕΗ αυτή που καλώς ή κακώς σήκωσε το μεγάλο βάρος της ενεργειακής αγοράς όλα τα προηγούμενα χρόνια και καταφανώς υπονομεύθηκε σαν επιχείρηση. Με την προετοιμασία του business plan να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι προφανές, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατές χρηματοδοτήσεις, που θα βοηθήσουν στον ταχύ και έγκαιρο μετασχηματισμό της σε μια πράσινη εταιρία. Ήδη πληροφορίες που ακούγονται μιλούν για ενδεχόμενες πιέσεις που θα υπάρξουν από τις Βρυξέλλες για την συμμετοχή και των υδροηλεκτρικών μονάδων στα SPV  με τα οποία η ΔΕΗ θα αναπτύξει τις Ανανεώσιμες και για αυτό θα υπάρξουν και άλλα επισης ανταλλάγματα.
Όμως αν και ήδη αρκετά έχουν μπει σε έναν δρόμο και το management ετοιμάζει τον προγραμματισμό των ταμειακών ροών που θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να βρεί τα αναγκαία κεφάλαια για να υλοποιήσει τα σχεδιά της, παράλληλα με πλάνο που θα της επιτρέψει να μειώσει και το μερίδιό της στην αγορά, όπως υποχρεούται, σε συνεργασία με την βιομηχανία, οι πάσης φύσεως ενισχύσεις για να κλείσει ο κύκλος των λιγνιτικών μονάδων μπορούν να επιταχύνουν την επιστροφή της ΔΕΗ στον ενάρετο κύκλο με όλα τα αντίστοιχα οφέλη για την οικονομία.
Επίσης ο προγραμματισμός της απανθρακοποίησης αλλά και της εθελουσίας θα πρέπει ατον μέγιστο βαθμό να αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας του προγραμματισμού της επιχείρησης σε συνεργασία με την κυβερνητική πλευρά και πάνω σε αυτό να προχωρήσει η υλοποίηση του όλου φιλόδοξου πλάνου, που θέλει να αλλάξει ριζικά την μορφή της ενεργειακής αγοράς στο συνολό της.
 Το παράδειγμα της RWE
Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, θα μειώσει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, ή σχεδόν το ένα τρίτο του τρέχοντος εργατικού δυναμικού της, λόγω της σταδιακής κατάργησης του καφέ άνθρακα ως ενεργειακής πηγής, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16/1/2020.
Η RWE θα λάβει επίσης 2,6 δις. ευρώ  ως αποζημίωση για 15 χρόνια προκειμένου να περιορισθούν οι επιπτώσεις στην επιχείρηση , συμπληρώνοντας ότι αυτό ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις της για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποκλείει απώλεια κερδών από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
"Η RWE απλώνεται στα όρια του δυνατού", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Rolf Martin Schmitz "Και θα αναλάβουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης που απαιτεί η γερμανική κυβέρνηση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα".
Οι μετοχές του ομίλου ανατιμήθηκαν κατά 2% στα 30,04e με ιστορικό χαμηλό τα 12,06 (11/9/2015) και υψηλό 93,38 (30/11/2007). Οι traders χαιρέτισαν το αποτέλεσμα μετά από μήνες ανοδικής αναπροσαρμογής.

H RWE έχει κύκλο εργασιών 13,4 δισ ευρώ και 17748 υπαλλήλους.Τα συνολικά της assets είναι 85,9 δισ.
Ο Schmitz αρνήθηκε τις εικασίες ότι η RWE θα μπορούσε τώρα να επιδιώξει να πουλήσει τα ενεργειακά στοιχεία του άνθρακα, προσθέτοντας ότι ο όμιλος, ο οποίος είναι και ο τρίτος μεγαλύτερος της Ευρώπης στις ΑΠΕ μετά την Iberdrola και Enel, θα βρίσκεται δίπλα στους υπαλλήλους του.
Η διυπουργική
Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00, υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, η Κυβερνητική Επιτροπή για την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή [ΥΠΕΝ, Λ. Μεσογείων 119].
Στη συνεδρίαση θα μετάσχει και η Ευρωπαία Επίτροπος κα Elisa Ferreira, αρμόδια για «Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων», η οποία θα παρουσιάσει τα σχέδια της Κομισιόν για το θέμα.
Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.
 
Π. Μπουσπουρέλης
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου