Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Το «όχημα» του FSRU Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ για ρόλο στο αέριο – Θα διεκδικήσει capacity 500 εκατ. κ.μ. στο market test


Θοδωρής Παναγούλης
 
Σε διαδικασία προετοιμασίας για να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες πρόταση δέσμευσης χωρητικότητας στο εν εξελίξει market test της Gastrade για το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται τα στελέχη της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει την απόφαση, όχι μόνον για τη συμμετοχή, αλλά και το capacity που θα επιχειρήσει να δεσμεύσει, και συγκεκριμένα θα διεκδικήσει μια ποσότητα της τάξης των 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο.
Η είσοδος της ΔΕΗ στο αέριο είναι στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι κομβικής σημασίας, ειδικά μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει slots στη Ρεβυθούσα.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της διοίκησής της να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του market test έχει διπλή στόχευση.
Αφενός να καλύψει την τροφοδοσία των μονάδων της, αφετέρου να πουλήσει φυσικό αέριο στην χονδρεμπορική, όπως οι άλλοι μεγάλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ακριβώς επειδή βλέπει δυναμικά όλο το φάσμα της συγκεκριμένης αγοράς, και τρέφει υψηλές φιλοδοξίες, έχει την ευελιξία εφόσον δεν καταναλώσει το αέριο, να το πουλήσει, εντείνοντας τον ούτως ή άλλως οξυμένο ανταγωνισμό.
Επιπλέον η ΔΕΗ «βλέπει» να ανοίγονται ευκαιρίες για trading αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στα βήματα των άλλων μεγάλων παικτών, η επιχείρηση φιλοδοξεί να πάρει θέσεις στο νέο αναβαθμισμένο τοπίο, λόγω της ολοκλήρωσης διεθνών έργων διαμετακόμισης (TAP και ΙGB), αλλά και λόγω των προοπτικών που προσφέρουν ο τερματικός της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας, έργα που εκτιμάται ότι το 2020 θα ξεκινήσουν.
Περιμένουν υψηλή συμμετοχή
Σε ότι αφορά το εν εξελίξει market test για το FSRU, οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για πολύ υψηλό ενδιαφέρον που κατατίθεται (ατύπως μέχρι σήμερα) και για «εύκολη» υπερκάλυψη των ορίων που θα καθιστούν βιώσιμο το έργο και συνεπώς θα οδηγήσουν στην οριστική επιχειρηματική απόφαση κατασκευής του.
Από ελληνικής πλευράς capacity θα επιχειρήσει να δεσμεύσει οπωσδήποτε η ΔΕΠΑ, η οποία άλλωστε είναι πλέον και συμμέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 20%, ενώ την απόφαση να συμμετάσχει στο market test έχει λάβει επίσης η Βουλγαρική Bulgargaz (κι αυτή συμμέτοχος με 20%) για ετήσια ποσότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, 300 έως 500 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου.
Ενδιαφέρον δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο πρωτοεμφανιζόμενες, όσο και αρκετές από τις 20 συνολικά εταιρείες που είχαν προσέλθει στην πρώτη, μη δεσμευτική φάση του market test, όταν υπερκαλύφθηκε η δυναμικότητα των 5,5 δισ. κ.μ. για τα οποία έχει σχεδιασθεί το έργο (κατατέθηκε ενδιαφέρον για 12,2 δισ. κυβικά μέτρα).
Ωστόσο η δεσμευτική φάση είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία και βεβαίως διαφορετικές είναι οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου