Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ο Άρειος Πάγος περιγράφει το αδίκημα της ρευματοκλοπής

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άρειος Πάγος περιγράφει το αδίκημα της ρευματοκλοπής
«Η αφαίρεση με οποιοδήποτε τρόπο ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση της, συνιστά το αδίκημα της ρευματοκλοπής» λέει σε απόφαση του ο Άρειος Πάγος, ο οποίος εξηγεί στο σκεπτικό της τα αναγκαία στοιχεία για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της ρευματοκλοπής. Με ποιες πράξεις στοιχειοθετείται το αδίκημα της ρευματοκλοπής; Η κλοπή ενέργειας του ηλεκτρισμού, λένε οι αρεοπαγίτες «επιτυγχάνεται κυρίως και αμέσως με την μη αναγραφή του αναλισκομένου ρεύματος στον μετρητή με την δια τεχνικών μέσων καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση σ’ αυτόν (μετρητή της Δ.Ε.Η.), η οποία παρέχει προνομιακώς ηλεκτρικό ρεύμα στους συμβαλλόμενους με αυτή, ώστε αυτός (μετρητής) να δείχνει λιγότερες μονάδες αναλισκομένου ρεύματος καθ’ εκάστη χρονική περίοδο».
Με το σκεπτικό αυτό το Ζ Ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, αναίρεσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σε βάρος ιδιοκτήτριας ακινήτου η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, με τριετή αναστολή, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ εξακολούθηση, καθώς περιέχει ασαφείς και αντιφατικές αιτιολογίες και, ως εκ τούτου, στερείται νόμιμης βάσης, αφού καθίσταται ανέφικτος ο αναιρετικός λόγος ως προς τα στοιχεία που συνιστούν τη νομοτυπική μορφή του εγκλήματος της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα την ταυτότητα της εν λόγω πράξης. Οι αρεοπαγίτες παρέπεμψαν την υπόθεση για νέα κρίση πίσω στο ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 846/2019 απόφαση του Αρείου Πάγου, «όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών». Κατά δε την παρ. 2 του αυτού άρθρου κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια. Από τις διατάξεις αυτές, δια των οποίων προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, προκύπτει ότι για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της κλοπής απαιτείται η από τον δράστη, με θετική ενέργεια, αφαίρεση από την φυσική κατοχή άλλου, ξένου, ολικά ή εν μέρει, κινητού πράγματος, μη ανήκοντος κατά κυριότητα σ’ αυτόν, αυτογνωμόνως, χωρίς την συναίνεση του έχοντος δικαίωμα επ’ αυτού ιδιοκτήμονος, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση του.Η αφαίρεση συνίσταται στην άρση της επί του κινητού πράγματος υφισταμένης ξένης κατοχής και την θεμελίωση νέας επ’ αυτού κατοχής από τον δράστη ή τρίτον με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.Αποτελεί δε κλοπή και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αφαίρεση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας με σκοπό την παράνομη ιδιοποίησή της.

Πηγή: lawspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου