Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Κλειστά τα χαρτιά για την “Πτολεμαϊδα V”

Σήμερα το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για το νέο business plan της ΔΕΗ. Κλειστές οι 14 λιγνιτικές μονάδες έως το 2023. Στο 1 δισεκ. ευρώ οι εκτιμήσεις για τα EBITDA το 2024

ΔΕΗ: Κλειστά τα χαρτιά για την “Πτολεμαϊδα V” | tovima.gr
Τράτσα Μάχη

Tην απόσυρση των 14 υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023 προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκρινε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της επιχείρησης και θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στα μέλη του ΔΣ, το
business plan προβλέπει ότι η λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων  το 2020 θα είναι στα 650 με 700 εκατ. ευρώ, χωρίς την πληρωμή των χρεώσεων που οφείλονται στη ΔΕΗ από τις χρεώσεις των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) ενώ, τα EBITDA μπορεί να φτάσουν τα 850 με 900 εκατ. ευρώ, με την εφάπαξ καταβολή τους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Για το 2024, μάλιστα, οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου για τα  EBITDA δίνουν 1 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι το δυναμικό της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα φτάσει το ένα γιγαβάτ (GW). Στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο οι αυξημένες χρεώσεις του ρεύματος όσο και το σβήσιμο των λιγνιτικών, των οποίων οι ζημίες το 2019 εκτιμάται ότι φτάνουν τα  300 εκατ. ευρώ.Ωστόσο, ο κ. Στάσσης, την Παρασκευή, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τη νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Το μόνο που έμαθαν τα μέλη του ΔΣ είναι ότι θα παραμείνει ανοιχτή έως το 2028, με καύσιμο λιγνίτη.Ωστόσο, από στελέχη της επιχείρησης, αλλά και στελέχη της αγοράς τίθενται ορισμένα ερωτήματα. Με δεδομένο ότι, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας χρειάζονται άλλα δύο έτη και ότι μετά το 2028 δεν θα λειτουργεί ως λιγνιτική αλλά θα αλλάξει τεχνολογία και καύσιμο, τι νόημα έχει η καθυστέρηση στη μετατροπή;Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μπορεί η «Πτολεμαΐδα V» να είναι λιγότερο ρυπογόνα από τις 14 μονάδες που θα κλείσουν έως το 2023, αλλά, αν λειτουργεί στο φουλ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα εκπέμπει περί τους 4,5 Mt διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε χρόνο, ρύποι που «μεταφράζονται» σε περίπου 130 εκατ. ευρώ ετησίως για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών στο Χρηματιστήριο Ρύπων (με 30 ευρώ τον τόνο). «Δεν θα ήταν προτιμητέο αυτά τα έξοδα να τα γλιτώσει η ΔΕΗ κάνοντας την όποια μετατροπή τεχνολογίας άμεσα;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες το χρονοδιάγραμμα για το σβήσιμο των φουγάρων είναι το εξής:
  • Άμεσα  Καρδιά I και II (έχουν ήδη σχεδόν σβήσει)
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2020 Αμύνταιο I και ΙΙ, ισχύος 0,55 GW
  •  Το 2021 σε Καρδιά III και IV ισχύος 0,56GW.
  •  Το 2022 Μεγαλόπολη III και το πρώτο εξάμηνο Αγιος Δημήτριος I και II και το δεύτερο εξάμηνο Αγιο Δημήτριος III και IV. Συνολική ισχύς 1,35GW. Τότε μπαίνουν σε δοκιμαστική λειτουργία και τα περίπου 600 MW της Πτολεμαϊδας V.
  •  Το 2023 σε Μεγαλόπολη IV, Αγιο Δημήτριο V και Μελίτη Ι, ισχύος 0,89 GW.
Σχετικά με το προσωπικό της ΔΕΗ, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εθελουσίας, αλλά εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν σταδιακά περίπου 5000 εργαζόμενοι – οι περισσότεροι από τις λιγνιτικες μονάδες και τα ορυχεία. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα γίνουν 1.000 προσλήψεις.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου