Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μ. Σπυράκη: «Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει τους πρωτοπόρους στην ενεργειακή μετάβαση» – «H Ελλάδα κλείνει τις παλιές λιγνιτικές μονάδες το 2023 και δεν θα έχει ηλεκτρισμό από λιγνίτη το 2028»

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»Τη διαβεβαίωση ότι το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της απεξάρτησης των περιοχών από τον άνθρακα, θα καλύπτει όχι μόνο τις Περιφέρειες που έχουν μόλις κλείσει ορυχεία, αλλά και τις περιοχές που επηρεάζονται εμμέσως από το κλείσιμο των εν
λόγω εργοστασίων, έδωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elise Ferreira, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη, σχετικά με τις επιπτώσεις της απεξάρτησης από τον λιγνίτη περιοχών της Ευρώπης όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.
Η Επίτροπος αφού τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα κατανομή των πόρων, οι οποίοι όπως είπε θα φτάσουν με μόχλευση τα 100 δις. ευρώ συνολικά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κ. Ferreira οι πόροι αυτοί θα προέλθουν περίπου 7,5 δις. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ θα συμπληρώσουν το πακέτο εθνικά κονδύλια από τα προγράμματα συνοχής, ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά και κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το EUInvest.Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «είναι κρίσιμο να γίνουν γνωστά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, διότι στην Ελλάδα αποφασίζουμε να κλείσουμε όλα τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2023. Αυτό είναι πολύ πιο φιλόδοξο από το 2028, έτσι είναι και ο ρυθμός που θα έχει σημασία. Είναι ο ρυθμός που είναι απαραίτητο να γίνει ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στο περιβάλλον».Προηγουμένως σε παρέμβαση της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβουργο, ενώπιον και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς , η κ. Σπυράκη τόνισε την ανάγκη η ταχύτητα της απανθρακοποίησης των ευρωπαϊκών οικονομιών να είναι το καθοριστικό κριτήριο στη στήριξη για τη Δίκαιη Μετάβαση. «Ο κόσμος μας βλέπει, όπως λέτε Αντιπρόεδρε Τίμερμανς, και οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους».Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elise Ferreira, στην Μαρία Σπυράκη:«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο καταμερισμός των χρημάτων και ποια θα είναι τα κριτήρια. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι ότι για την ώρα από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό θα δοθούν 5 με 7.5 δις ευρώ για τους σκοπούς του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης εκτός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια Συνοχής. Σε αυτά θα προστεθούν χρήματα από τα εθνικά κονδύλια κάθε Κράτους Μέλους και στη συνέχεια θα μοχλευθούν με χρήματα από την ΕΤΕπ και το EUInvest, και φυσικά ιδιωτικές επενδύσεις. Έτσι, προβλέπεται να συγκεντρωθούν περί τα 100 δις ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε με πιο λεπτομερή στοιχεία και ευελπιστούμε στα μέσα Ιανουαρίου να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο να μοιραστούμε μαζί σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου