Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκό «μπάχαλο» για το κλίμα

Κλιματικά ουδέτερη φιλοδοξεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050, καθώς οι ηγέτες των 27 υπέγραψαν μία «κουτσή» συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. 
Από αυτή εξαιρείται προς το παρόν η Πολωνία, η οποία πρόβαλε σοβαρές αντιστάσεις στη λήψη της απόφασης και στις διατυπώσεις της.




Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.
Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας
που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες
«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επιχειρούσαν να «καμουφλάρουν» την αποτυχία των «27» να βρουν ομοφωνία στον αμφιλεγόμενο νέο στόχο για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.
Αντί να παραδεχθεί την ήττα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες των κρατών-μελών αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια συμφωνία, εξαιρώντας την Πολωνία και αναφέροντας ότι θα επανεξετάσουν το ζήτημα τον Ιούνιο με την ελπίδα να πείσουν τη Βαρσοβία.
Το politico σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι οι συζητήσεις θύμισαν αυτό για το οποίο προειδοποίησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Μαδρίτη την Τετάρτη. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι να μη δράσουμε, αλλά όταν οι πολιτικοί και τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών το κάνουν να φαίνεται σαν να προσπαθούν, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν κάνουν τίποτα πέρα από έξυπνα λογιστικά και δημιουργικό μάρκετινγκ» είχε σχολιάσει σκωπτικά η 16χρονη ακτιβίστρια.
Παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι η απόφαση υποχρεώνει όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να συμβεί, καθώς απαιτούνται τεράστια κόστη και τα μεγάλα μειονεκτήματα που θα επιφέρει η συμφωνία στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου ο Σαρλ Μισέλ επέμεινε ότι η Πολωνία χρειάζεται απλά περισσότερο χρόνο, όμως κάτι τέτοιο φαντάζει ως δικαιολογία. Άλλωστε ο στόχος της Ε.Ε. έχει χρονοδιάγραμμα έως το… 2050.
«Θέλουμε η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Πήραμε αυτή την απόφαση από σεβασμό για τις πολλές ανησυχίες πολλών κρατών επειδή γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ για να προσθέσει «Λάβαμε επίσης υπόψιν το γεγονός ότι για ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος απαιτείται περισσότερος χρόνος προτού εφαρμόσουν τη νέα στρατηγική και θα το συζητήσουμε ξανά τον Ιούνιο του 2020».
Από την πλευρά της η Φον ντερ Λάιεν έσπευσε να… δοξάσει τη συμφωνία σημειώνοντας «Ήταν μια έντονη, ζωηρή συζήτηση για την Πράσινη Συμφωνία και στόχος μας να είμαστε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 επετεύχθη».
Ο Σαρλ Μισέλ, πάντως, πιέστηκε από τους δημοσιογράφους για να αφήσει τα μισόλογα και να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι η Ε.Ε. δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να λάβει ομόφωνες αποφάσεις.
«Είναι αλήθεια πρέπει όντως να γίνουμε πιο δημιουργικοί εάν θέλουμε να πάμε την Ένωση παραπέρα. Χρειαζόμαστε όμως και μια σταθερή πυξίδα που θα καταγράφει τις φιλοδοξίες και τους στόχους μας» σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μίλησε για νίκη της χώρας του από την εξαίρεση από τη συμφωνία για το κλίμα.
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι πέτυχε την εξαίρεση της χώρας του, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να προσφερθεί γενναία χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση στις περιοχές που «επηρεάζονται περισσότερο» από τη σταδιακή διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και ότι η ΕΕ συμπεριέλαβε την πυρηνική ενέργεια στις αποδεκτές πηγές στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Το κείμενο συμπερασμάτων

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/223010_eyropaiko-mpahalo-gia-klima#disqus_thread

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου