Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Οι 7 μεγάλες αλλαγές στη ΔΕΗ – Κλείνουν μονάδες, έρχεται εθελουσία Στα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της δημόσιας εταιρείας από την εξειδικευμένη εταιρεία McKinsey.


Οι 7 μεγάλες αλλαγές στη ΔΕΗ – Κλείνουν μονάδες, έρχεται εθελουσία | in.gr


Επτά κρίσιμους σταθμούς στους επόμενους επτά μήνες έχει στον δρόμο της η ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική αναστήλωση και επανάκαμψή της. Οι ευέλικτες προσλήψεις, τα στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας
εξόδου, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι ταχύτερες διαδικασίες διαγωνισμών προμήθειας υλικών και υπηρεσιών και η σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση για τη δημόσια επιχείρηση αποτελούν πια νόμο και οδηγούν την εταιρεία στον στίβο του ανταγωνισμού επί ίσοις όροις με τους άλλους ενεργειακούς ομίλους.
Κι αν αυτό το θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος που δόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνοντάς της σταδιακά ρευστότητα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε τιμές κόστους στους ανταγωνιστές της) που προκάλεσαν τα τελευταία τρία χρόνια ζημιές 600 εκατ. ευρώ, ήταν οι πρώτες παρεμβάσεις, η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση δρομολογούν και τις επόμενες που είναι οι εξής:
1. Στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο 10ετίας. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της δημόσιας εταιρείας από την εξειδικευμένη εταιρεία McKinsey.
Στο «μπίζνες πλαν» θα περιλαμβάνονται η καταγραφή των οικονομικών και άλλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την περιστολή δαπανών και την επανεκκίνησή της. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να δίνει το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο και των 14 λιγνιτικών μονάδων της μέχρι το 2028. Την απολιγνιτοποίηση ανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πλέον η δημόσια εταιρεία καλείται να υλοποιήσει αυτήν την απόφαση και να πορευτεί έως το 2030 σε άλλες δραστηριότητες όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου σήμερα το μερίδιό της είναι μόλις 4%.
Επιπλέον θα αποτυπώνονται με σαφήνεια οι ανάγκες για αποχωρήσεις εργαζομένων από τον όμιλο, οι οποίοι εκτιμώνται σε τουλάχιστον 5.000, καθώς και για προσλήψεις.
2. Ενεση ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ. Προς το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών και αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019 θα διαθέσει ποσό έως 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από παλιές οφειλές προς την εταιρεία για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προηγούμενων ετών. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας που θα λάβει η δημόσια εταιρεία κι αν δοθούν εντός του έτους, τότε τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα θα βελτιωθούν αισθητά.
3. Αντιμονοπωλιακά μέτρα. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί τη χώρα πως συνεχίζει να παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αποκλειστικότητα της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή και ταυτόχρονα αντιτίθεται στην κατάργηση των ΝΟΜΕ θεωρώντας ότι η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού παραμένει κλειστή.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε με την Κομισιόν να παρουσιάσει διορθωτικά αντιμονοπωλιακά μέτρα, τα οποία αναμένεται να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα μέσα Ιανουαρίου. Οι παρεμβάσεις είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τη δημόσια εταιρεία.
4. Ομόλογο και τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η διοίκηση της εταιρείας και αφού θα έχει παρουσιάσει τον Ιανουάριο το «μπίζνες πλαν» στους επενδυτές θα είναι σε θέση, μετά και την πρόσφατη αναβάθμισή της από τη S&Ρ, να δοκιμάσει την έξοδό της στις αγορές. Στους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης παραμένει η έκδοση ομολόγου, πιθανότατα 300 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση δανεισμού της.
Το ίδιο διάστημα η επιχείρηση έχει προγραμματίσει και τις δύο τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της τής τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα που θα λάβει από funds με την παροχή εγγυήσεων τους απλήρωτους λογαριασμούς θα δώσουν και άλλη πολύτιμη ρευστότητα στον όμιλο για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.
5. Το κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών σταθμών. Την άνοιξη η ΔΕΗ, σύμφωνα και με τις αναγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, θα κλείσει τις πρώτες δύο λιγνιτικές μονάδες. Πρόκειται για τη Μεγαλόπολη και το Αμύνταιο. Θα είναι το πρώτο βήμα της εταιρείας στη νέα εποχή σηματοδοτώντας τη στροφή της στις ΑΠΕ. Η λειτουργία όλων των λιγνιτικών σταθμών εξαιτίας των αυξημένων δικαιωμάτων ρύπων βάζουν μέσα την εταιρεία 200 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
6. Η πρώτη εθελουσία έξοδος. Την ίδια εποχή η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας είναι πολύ πιθανόν να εφαρμόσει το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων της. Θα πρόκειται για προσωπικό των δύο προαναφερόμενων μονάδων και των ορυχείων τους. Τα κίνητρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την επιχείρηση
7. Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ. Προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της θυγατρικής της εταιρείας Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κατά πάσα πιθανότητα θα πουληθεί το 51% με διαγωνισμό σε ιδιώτη επενδυτή. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει περιουσιακή βάση αξίας 3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης θα κατευθυνθούν στο χρέος της δημόσιας εταιρείας ενώ ο επενδυτής θα προχωρήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου