Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Χατζηδάκης: Πωλητήριο στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας - Οι τρεις άξονες του ΥΠΕΝ για το 2020

Στους τρεις άξονες του υπουργείου Ενέργειας για το 2020 στάθηκε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Όπως ανέλυσε, πρόκειται για την πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας.
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε μεταξύ άλλων στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, λέγοντας ότι "η ΔΕΗ θα πάψει να είναι μια εταιρεία που ζητάει από τους καταναλωτές να βάζουν κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη!". Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν «ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2020 και πρόσθεσε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ τον ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%! - αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω!".
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επιπλέον ότι προετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020
 
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του υπουργού:
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός του 2020 σφραγίζει την αλλαγή σελίδας που έκανε η Ελλάδα στις 7 Ιουλίου.
Αλλαγή σελίδας διότι εγκαταλείφθηκε το οικονομικό μοντέλο της διανομής της φτώχειας. Και περνάμε σε αυτό της ισχυρής ανάπτυξης. Των ευκαιριών για όλους.
Στην ίδια γραμμή της ισχυρής αλλά και της βιώσιμης - της πράσινης ανάπτυξης! - κινείται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και θέλω να σας παρουσιάσω το φιλόδοξο σχεδιασμό που έχουμε για το 2020, ώστε να συνεισφέρουμε στη συνολική προσπάθεια. Σχεδιασμός ο οποίος κινείται σε τρεις άξονες:
Άξονας 1ος: Πολυδιάστατη διεθνής ενεργειακή πολιτική
To πρώτο σημείο αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει. O κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας!
Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα!
Υπογράψαμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος μας να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.
Ξεμπλοκάρουμε την Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
Στηρίζουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).
Και τέλος, διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται! Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Άξονας 2ος: Διαρθρωτικές αλλαγές
  1. Ξεκινάω με τη ΔΕΗ. Όπως γνωρίζετε, με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι την κρατήσαμε όρθια και τη βοηθήσαμε να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό.
Με το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή. Με την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται. Με την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται.
Ενώ με το νομοσχέδιο που περάσαμε πρόσφατα - στο οποίο καταργήσαμε τη μονιμότητα των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών -  της δίνουμε τη δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σήμερα, ανακοινώθηκε το 5ετές business plan της ΔΕΗ. Υπογραμμίζω 3 βασικά σημεία του σχεδίου (για την απολιγνιτοποίηση θα μιλήσω αργότερα):
Πρώτον, οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα:
  • Καθώς έχουμε ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • αλλά και ένα θαρραλέο άνοιγμα που θα ακολουθήσει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές
Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές:
  • Που είναι μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και
  • Ένας εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.
Τρίτον, ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ:
  • Με τη μείωση του προσωπικού και του κόστους της μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων
  • και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση. Και τελικά, τη στροφή της στην κερδοφορία!
Η ΔΕΗ θα πάψει να είναι μια εταιρεία που ζητάει από τους καταναλωτές να βάζουν κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη!
  1. Ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω μέσα στο 2020 τον ΑΔΜΗΕ.
Τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικοποίησε ήδη σε ποσοστό 49%- όπως και το ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 66%! - αλλά σήμερα εγκαλεί εμάς ότι θέλουμε να τον ιδιωτικοποιήσουμε περαιτέρω!
3.  Προωθούμε επίσης το μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε 2 ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.
4. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με νομοσχέδιό μας στις αρχές του έτους. Μεταξύ άλλων:
  • Ενεργοποιούμε το θεσμό των πιστοποιημένων αξιολογητών και
  • Αξιοποιούμε το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Πρέπει η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη!
5. Στη ΛΑΡΚΟ προωθούμε μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014. Λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή, πέρα από κάθε φαντασία, κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΛΑΡΚΟ:
  • χρωστάει μόνη της στη ΔΕΗ το 80% των οφειλών υψηλής τάσης και
  • παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  1. Στο Κτηματολόγιο ξεπεράσαμε το Νοέμβριο - - σε σχεδόν όλες τις περιφερειακές ενότητες όπου προχωρεί η κτηματογράφηση - το στόχο του 55%. Και συνεχίζουμε:
  2. Στελεχώνοντάς το με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
  3. Κάνοντας πράξη το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο που θα διευκολύνει τον πολίτη.
  4. Δρομολογώντας τη συνεργασία με το ΤΕΕ αλλά και την υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού.
7. Ακόμη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.  Ώστε να καταστεί σαφές και με ασφάλεια δικαίου το πού και τι επιτρέπεται να χωροθετηθεί.
8. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ενεργοποιούνται επίσης ορισμένες ψηφιακές υποδομές που χρόνιζαν:
Τέτοιες είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων αλλά και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα νομοθετηθεί σύντομα. Μαζί και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συμβάλλουν στην αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης και θα βάλουν σε μια τάξη την αστική ανάπτυξη.
Άξονας 3ος: Μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης
Αυτή η πολιτική μας περιγράφεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ!
1.  Ξεκινάω με την απολιγνιτοποίηση. Την οποία υλοποιούμε ακόμα γρηγορότερα και από τον αρχικό μας σχεδιασμό που πήγαινε για το 2028:
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, όλες οι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν μέχρι το 2023! Αυτό θα γίνει φυσικά με ένα παράλληλο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. 
2.  Προετοιμάζουμε επίσης τον τρίτο κύκλο του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020!
Πάμε όμως πέρα από αυτό. Διότι σχεδιάζουμε να δίνουμε σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης 3,5 φορές παραπάνω κονδύλια από όσα δίνονται σήμερα!
Με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις. Θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας. Κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική.
3.  Προχωράμε δυναμικά και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας.
Στόχος μας είναι να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά ως το 2030. Θα έχουν προηγηθεί φυσικά η διασύνδεση της Κρήτης μέχρι το 2023 και των Κυκλάδων μέχρι το 2024.
4.  Στην ηλεκτροκίνηση φέρνουμε τους επόμενους μήνες τα 3 συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος) νομοσχέδιο στη βάση όσων γίνονται στην Ευρώπη.
Στόχος μας είναι το 2030 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.
5.  Βελτιώνουμε παράλληλα την προβληματική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών:
Επεξεργαζόμαστε νομοθετικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η μοναδική βιοποικιλότητα της πατρίδας μας πρέπει να προστατευτεί αποτελεσματικά! Και με δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, οι προστατευόμενες περιοχές να γίνουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης!
6.  Στη διαχείριση απορριμμάτων επικαιροποιούμε μέσα στο 2020 το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και τη μείωση της ταφής.
Εστιάζουμε στην πλαστική ρύπανση και για αυτό προχωράμε άμεσα στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Άλλωστε η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πάνω από όλα θέμα πολιτισμού!
7.  Κλείνω με τα δάση μας για τα οποία τρέχουμε να απορροφήσουμε 250 εκατομμύρια ευρώ αναξιοποίητα κονδύλια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σχεδιάζουμε παράλληλα ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων έτσι ώστε και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και στον τομέα αυτό!
Κυρίες και Κύριοι,
Στο λιγοστό αυτό χρόνο σας παρουσίασα τις σημαντικότερες μόνο από τις αλλαγές που προωθούμε.
Όπως αντιλαμβάνεστε, φιλοδοξούμε στο τέλος του 2020 - σε 1,5 χρόνο δηλαδή από τότε που αναλάβαμε - να έχουμε κάνει όσα δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια! Ώστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης - όπως αποτυπώνεται σε αυτό τον προϋπολογισμό - για ισχυρή, για βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεν θα το πετύχουμε ως δια μαγείας. Θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά.  Αλλά θα τα καταφέρουμε!

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου