Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Αρχίζουν τα δύσκολα με τη ΔΕΗ: Κλείνουν 12 μονάδες, φεύγουν 5.000 εργαζόμενοι


Αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που προβλέπει και αύξηση λειτουργικών κερδών σε 1 δισ. ευρώ.

ΣΣτο πιο δύσκολο στάδιο εισέρχεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, κΥΝΤΑΊΟΥ,αθώς η διοίκηση οριστικοποίησε χθες τις αποφάσεις για τον «πράσινο» μετασχηματισμό, που προβλέπουν το κλείσιμο 12
λιγνιτικών μονάδων και την απομάκρυνση συνολικά έως 5.000 εργαζομένων!
 Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να φθάσει η επιχείρηση σε λειτουργική κερδοφορία 1 δισ. ευρώ, το 2024.
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα την Δευτέρα. Από αυτό το χρονικό σημείο αναμένεται να αρχίσει η εκδήλωση έντονων αντιδράσεων, τόσο από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεασθούν οικονομικά από το μετασχηματισμό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η ΓΕΝΟΠ προχώρησε στον πρώτο γύρο των κινητοποιήσεών της στη φάση της έγκρισης του νόμου για τη ΔΕΗ, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, τις οποίες και ανέστειλε προσωρινά, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα αντιδράσει δυναμικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και απομάκρυνση προσωπικού.
 Οι αντιδράσεις θα είναι έντονες- και με μεγάλο πολιτικό κόστος - ιδιαίτερα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η τοπική οικονομία, η απασχόληση και τα εισοδήματα βασίζονται στις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Απολιγνιτοποίηση με λουκέτα

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο για την «πράσινη» ΔΕΗ χωρίς αποκλίσεις από τις αρχικές της αποφάσεις, που προβλέπουν πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το τέλος του 2028. Αυτές ακριβώς τις αποφάσεις επικαλείται έναντι της Κομισιόν, για να σταματήσει την υποχρεωτική πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, κατ' εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τερματισμό του μονοπωλίου στο λιγνίτη.
Επιπλέον, αρχής γενομένης από την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής,η κυβέρνηση θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα ενίσχυσης της Ελλάδας από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια, ώστε με τους πόρους αυτούς να υποστηρίξει τις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεασθούν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο δεν πρόκειται να προωθηθεί χωρίς να προσκρούσει σε ισχυρές αντιδράσεις. Προβλέπει ότι συνολικά 12 μονάδες θα αποσυρθούν μέσα στην επόμενη πενταετία. Ειδικότερα, θα τεθούν εκτός λειτουργίας μονάδες συνολικής ισχύος 3,35 GW: Αμύνταιο 550 MW (δύο μονάδες), Καρδιά 560 MW (δύο μονάδες),  Μεγαλόπολη 510 MW (δύο μονάδες), Άγιος Δημήτριος 1.440 MW (πέντε μονάδες), Μελίτη 290 MW (μία μονάδα).
Τα πρώτα λουκέτα θα μπού την επόμενη χρονιά στις δύο λιγνιτικές του Αμυνταίου, που είναι οι πλέον πεπαλαιωμένες.

Πογκρόμ εργαζομένων

Το σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού θα οριστικοποιηθεί στην πορεία, όμως η απολιγνιτοποίηση εκτιμάται ότι θα συνοδευθεί από μείωση έως και κατά 5.000 των θέσεων εργασίας. Πολλοί από τους εργαζομένους που θα απομακρυνθούν έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ή τη μετάταξη σε άλλες θέσεις εντός ομίλου, ή ακόμη και τη μετάταξη στο Δημόσιο.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν έχει οριστικοποιηθεί, βέβαιο είναι όμως ότι θα απαιτήσει μεγάλου ύψους κονδύλια, που, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να βρεθούν από την ίδια τη ΔΕΗ, χωρίς συμμετοχή του κράτους. Για να επιτύχει το πρόγραμμα, θα χρειασθεί να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα τα μπόνους στους αποχωρούντες και, προς το παρόν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσά που θα απαιτηθούν, ούτε και το πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής θα αυξηθεί θεαματικά, με την προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ να είναι εξαπλάσια της σημερινής, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Σήμερα, η ισχύς είναι μόλις 153 MW,ενώ ως το 2024 θα προστεθούν 1.000 MW με νέα έργα.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει 20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και το μερίδιο της στις ΑΠΕ είναι περίπου 3%, ενώ σχεδιάζεται το ποσοστό να γίνει διψήφιο και να περάσει στις πρώτες θέσεις της αγοράς.
 Προβλέψεις  για κέρδη
Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, όπως τουλάχιστον προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο, θα είναι η μεγάλη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Τα EBITDA εκτιμάται ότι από 260 εκατ. το 2018 θα αυξηθούν το 2020 στα 800-850 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζονται και τα 200 εκατ. που πρόκειται να πληρώσει ο προϋπολογισμός ως αποζημίωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).
Το 2024, στη λήξη του επιχειρησιακού σχεδίου, υπολογίζεται ότι τα EBITDA θα ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.
www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου