Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σχέδιο του ΥΠΕΝ για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης – Σε λειτουργία μόνο «Πτολεμαϊδα V» και «Αγ.Δημήτριος V» μετά το 2023

Για το 2023, έναντι του 2028 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ, Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, μετατίθεται ο στόχος της απολιγνιτοποίησης.
Ο σχεδιασμός μάλιστα του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει την απόσυρση του συνόλου του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ σταδιακά από την άνοιξη του 2020 και μέχρι το 2023.
Αυτό που εξετάζεται είναι η παραμονή της Πτολεμαΐδας
V στο σύστημα μέχρι το 2028 με την τεχνολογία που θα επιλεγεί, και πιθανότατα η μονάδα V του Αγ. Δημητρίου έτσι ώστε ο λιγνίτης να συνεχίσει για ένα διάστημα να συμμετέχει στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής έστω σε ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 11%, έναντι 17% που προέβλεπε μέχρι το 2030 το ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους και αφού ολοκληρωθεί το μπίζνες πλαν της ΔΕΗ.
Δύο μοντέλα για το τελικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής
Η απόφαση για ένα ακόμη πιο εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης από το ήδη φιλόδοξο με ορίζοντα το 2028 στηρίχτηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2018 οι λιγνιτικές μονάδες επιβάρυναν τη ΔΕΗ με ζημιές ύψους 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να είναι πολύ πιο αυξημένο το 2019.
“Δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση της ΔΕΗ αν δεν σταματήσει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική αιμορραγία των λιγνιτικών μονάδων”, τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για μετάθεση του στόχου απολιγνιτοποίησης πέντε χρόνια νωρίτερα.
Το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, τρέχει αυτή την περίοδο δύο παράλληλα μοντέλα για το τελικό μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, ένα του ΚΑΠΕ στο οποίο στηρίχτηκε και το προηγούμενο ΕΣΕΚ και ένα του καθηγητή Παντελή Κάπρου, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε νέα μελέτη επάρκεις του συστήματος με βάση τα νέα δεδομένα.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση πέρα από την εξυγίανση της ΔΕΗ είναι και η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αναβάθμισης των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας.
Μείωση στο 1/3 του προσωπικού της ΔΕΗ
Η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση μεταφέρει αντίστοιχα χρονικά και το σχέδιο εθελουσίας εξόδου για την μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ.
Από την επιχείρηση αναμένεται να φύγουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, σταδιακά και ακολουθώντας το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, θα περιοριστεί κατά το 1/3 περίπου.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου