Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Business plan και αξιόχρεο χώρας, οι δύο όροι της S&P για νέα αναβάθμιση της ΔΕΗ - Στα θετικά η κατάργηση των ΝΟΜΕ


Χρήστος Στεφάνου
 

Η πορεία της υλοποίησης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για το μετασχηματισμό της επιχείρησης αλλά και η πιθανή νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, είναι οι δύο βασικοί όροι που θέτει η S&P για μια νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ.
Χθες ο οίκος ανέβασε κατά μία βαθμίδα τη ΔΕΗ από CCC+ σε B-, αναβάθμιση που ουσιαστικά αντανακλά την άποψη της S&P για απομάκρυνση του κινδύνου η ΔΕΗ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Πλέον ο κίνδυνος αυτός είναι περιορισμένος, έστω και εάν με βάση την ανακοίνωση του οίκου, υπάρχουν ακόμη μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Τα σημεία κλειδιά του νέο business plan, θα είναι - πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P - το κατά πόσο η ΔΕΗ να μετασχηματιστεί ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το λιγνίτη και να αυξήσει την συμμετοχή της στις ΑΠΕ αλλά και κατά πόσο θα διασφαλίζονται όροι για τη μείωση του καθαρού της χρέους.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αφορά στις οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες το τελευταίο 18μηνο ήταν ασθενείς. Ωστόσο η S&P αναμένει την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, που θα αυξηθούν από τα 315 εκατ. το 2018 στα 495 εκατ. το 2019. Το καθαρό χρέος αναμένεται να παραμείνει στα 4,4 δις ευρώ με τη ρευστότητα από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) να αυξάνεται σε 6-7% στα τέλη του 2019 και το δείκτη χρέους προς EBITDA να μειώνεται στο 9 από 13,5 το 2018. 
Η S&P εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση των δεικτών χρέους της ΔΕΗ κυρίως εξαιτίας των αλλαγών στα τιμολόγια που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες θα αυξήσουν το έσοδο ανά πελάτη της επιχείρησης, αλλά και εξαιτίας της εισαγωγής ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, που λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας της ΔΕΗ από τις αυξήσεις στα κόστη των δικαιωμάτων εκπομπής. 
Μια ακόμη θετική εξέλιξη αφορά στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που κόστισαν στα EBITDA της επιχείρησης 224 εκατ. ευρώ το 2018 και 72 εκατ. ευρώ το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή αναβάθμιση φέρνει τη ΔΕΗ σε απόσταση μίας βαθμίδας από την αξιολόγηση Β, στην οποία η ΔΕΚΟ βρισκόταν την άνοιξη του 2014 όταν και είχε βγει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές για την έκδοση των δύο ομολόγων 3ετούς και 5ετούς διάρκειας συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ (200 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου