Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Σωματεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης: ΟΧΙ στο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ

Με αφορμή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ορίζοντα το 2023 και 2028, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή της:
1. Εισαγωγή
Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα κλείσουν πρόωρα μέχρι το 2028 πριν
λίγες μέρες ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2023 πλην της μονάδας Αγ. Δημήτριος 5 και της νέας Πτολεμαΐδα 5 οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2028.
Με τις νέες δηλώσεις του Υπουργού σημαίνει ότι πέρα από το ότι η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης θα κλείσει τον Ιούνιο του 2020 και η μονάδα 4 θα κλείσει νωρίτερα το αργότερο το 2023.
Οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες όχι μόνο στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, τη  Δυτική Μακεδονία αλλά σ’ όλη στη χώρα. 
Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν χωρίς να έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο προεκλογικά και χωρίς να έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η οποία θα γίνει εκ των υστέρων. 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αντικαθίσταται ο λιγνίτης από καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ όταν είναι γνωστό ότι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η αποθήκευση της ενέργειας και ο λιγνίτης είναι φορτίο βάσης. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί είναι η αντικατάσταση του λιγνίτη από μονάδες με Φ.Α. δηλ. από άλλο ορυκτό καύσιμο, το εισαγόμενο Φ.Α.
Ισχυρίζεται επίσης ότι κλείνει τις μονάδες διότι είναι ζημιογόνες στη ΔΕΗ αφού υπάρχει αύξηση των τιμών του CO2. Η τιμή των ρύπων υπόκειται σε μεταβολές όμως παρά την αύξηση της τιμής των το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη είναι ελεγχόμενο. Αντίθετα το κόστος από ΦΑ τη στιγμή που είναι εισαγόμενο υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις και σε απρόβλεπτους γεωπολιτικούς παράγοντες. 
Την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων δεν μας την επιβάλλει κανένας, διότι ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι 43% για το 2030 σε σχέση με το 2005, ενώ η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή ξεπερνά και τον υπερβολικό στόχο που είχε βάλει το ΕΣΕΚ του που ήταν 63%. Η Γερμανία θα κλείσει τις μονάδες άνθρακα το 2038 και συνολικά η Ε.Ε. το 2050.
Η Ελλάδα γιατί το 2023 ή ακόμη και το 2028 ;
Σε συνέχεια όλων αυτών η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα τις επόμενες μέρες σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί για διαβούλευση σε βασικά σημεία αφορούν:
Στην άρση της μονιμότητας - η οποία ήδη έχει καταργηθεί από το 2012 - για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων στη ΔΕΗ χωρίς εργασιακά δικαιώματα, εκτός Κανονισμού, με ατομικές συμβάσεις χωρίς τις ΣΣΕ που ισχύουν έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να βλέπουν για μια ακόμη φορά το εργασιακό τους μέλλον να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δημιουργώντας δυο κατηγορίες εργαζομένων για να διευκολύνει ουσιαστικά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 
Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά και σε μετατάξεις στο Δημόσιο των εργαζομένων από τις λιγνιτικές μονάδες που θα βάλουν λουκέτο. 
2. Αρνητικές επιπτώσεις για την Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιφέρεια
Για την Μεγαλόπολη μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου η βίαιη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει το Λεκανοπέδιο σε μαρασμό και εγκατάλειψη της περιοχής.
Θα αυξηθεί η ανεργία αφού θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Θα ερημώσει η Μεγαλόπολη από νέο κόσμο και θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι. Το κλείσιμο της μονάδας 3 τον Ιούνιο του 2020 θα στερήσει τη Μεγαλόπολη από την τηλεθέρμανση. Θα παραμείνει ο χώρος των εξαντλημένων ορυχείων «κρανίου τόπος» χωρίς περιβαλλοντική αποκατάσταση. Η υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών αναπτυξιακού σχεδιασμού και ανασυγκρότησης για τη μεταλιγνιτική εποχή της περιοχής θα γίνει πιο δύσκολη.
3. Αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα
Θα στερηθεί πρόωρα το εγχώριό της καύσιμο με συνέπεια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να καλυφθεί κυρίως από εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με τεράστια ενεργειακή εξάρτηση και με κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η ΔΕΗ οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση αφού θα απομείνει μόνο με τα υδροηλεκτρικά και τις λίγες μονάδες ΦΑ που έχει. Η συρρίκνωση και διάλυση της ΔΕΗ και η απόλυτη επικράτηση των μεγαλο-ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών θα μετατρέψει το δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα αυξηθεί η ήδη ακριβή κιλοβατώρα στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την σωτηρία της ΔΕΗ αλλά με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (εισαγωγέων ΦΑ - ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί). 
Η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων ΔΕΗ Μεγαλόπολης καλεί την κυβέρνηση:
Να απορρίψει τις παραπάνω επιλογές. Δεν έχει αναλάβει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, τη διάλυση της ΔΕΗ και το μαρασμό των λιγνιτικών περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.
Να  αποσύρει τις ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο που φέρνουν δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις. 
Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε:
  • Να επανέλθει άμεσα η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» στη ΔΕΗ.
  • Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Να συνεχισθεί η εξόρυξη του λιγνιτικού κοιτάσματος του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης και η λειτουργία της 3ης μονάδας μέχρι το 2025 και της 4ης μονάδας μέχρι εξαντλήσεως του κοιτάσματος.
  • Κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν με τις διαδικασίες της πώλησης με μόνιμο τεχνικό προσωπικό στο ορυχείο και τις μονάδες - με εργασιακά δικαιώματα μέσω του Κανονισμού και της ΕΣΣΕ/ΔΕΗ - για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την προστασία της υγείας & ασφάλειας των εργαζομένων,  των εγκαταστάσεων & του πάγιου εξοπλισμού.
  • Η Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγ/λης να λειτουργεί με βάση την ονομαστική της ισχύ (811 MW). Να καταργηθεί ο περιορισμός (Ν. 4533/2018) για αποδιδόμενη ισχύ στο Σύστημα μέχρι 500 MW.
  • Να κατασκευάσει η ΔΕΗ φωτοβολταϊκό πάρκο στην Μεγαλόπολη.
  • Να αποκατασταθούν οι χώροι των εξαντλημένων ορυχείων και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
  • Ταυτόχρονα με την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων διεκδικούμε να εκπονηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταλιγνιτική εποχή.
  • Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ. Αγωνιζόμαστε για  μια ανασυγκροτημένη Δημόσια ΔΕΗ.
Αποφασίσαμε:
  1. Να συμμετέχουν στην Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης όλα τα Σωματεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
  2. Έκδοση ανακοίνωσης και ενημέρωση με πανό και αφίσα.
  3. Ενημερώσεις στους χώρους της ΔΕΗ, στην πόλη και τα χωριά.
  4. Συμβολικές κινητοποιήσεις - δράσεις.
  5. Απόφαση οργάνωσης Συλλαλητηρίου στην Μεγαλόπολη πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
  6. Μαζική συμμετοχή της Μεγαλόπολης στο Συλλαλητήριο στην Αθήνα την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων, της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων που θα αγωνιστεί ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης της χώρας. 
Όπως οι μέχρι τώρα αγώνες μας απέτρεψαν στο πρόσφατο παρελθόν και την υλοποίηση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ και την υλοποίηση του νόμου για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων έτσι και σήμερα αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας με ενότητα και αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβερνητική απόφαση. Για την σωτηρία της ΔΕΗ, την στήριξη του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.
Η Σ.Ε. των Σωματείων ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου