Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ

 
Να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, καλεί τους εργαζόμενους το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης με τίτλο ''Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ'', η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους.
Ο ''εκσυγχρονισμός'' που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, όπως και η πληρωμή της εργασίας με καθορισμό του μισθού από το ΔΣ της ΔΕΗ, μακριά από κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. ''Εκσυγχρονισμός θεωρείται η απόλυση του προσωπικού που εργάζεται με μόνιμες σχέσεις εργασίας και με εργασιακά δικαιώματα που καθορίζονται από ΣΣΕ και η αντικατάστασή του με νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, πιο φθηνούς και αναλώσιμους, για τους οποίους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι νέες συμβάσεις θα είναι: ''….κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων''.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000 εργαζόμενους ώστε να μειώσει το ''κόστος'' της, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να προκύψουν ''ανταγωνιστικά'' τιμολόγια. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία προστασία για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΔΕΠΑ. Καταργεί ακόμα και το υποτυπώδες το Άρθρο 80ΙΒ, το οποίο προέβλεπε την 3ετη προστασία από απόλυση και τους όρους εργασίας, με την αιτιολογία να εφαρμόζεται με ομοιόμορφο τρόπο η νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές θέσεις, που φυσικά ούτε και αυτή η πρόβλεψη δεν απαντούσε στην ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία. ''Εκσυγχρονισμός'' είναι ''να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούριοι εργαζόμενοι'', όπως δήλωσε προκλητικά ο υπουργός.
Συνάδελφοι, τα νέα αυτά μέτρα και οι ρυθμίσεις, μπορεί να επικαλούνται την ''εξυγίανση της ΔΕΗ'', ή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ''το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς ώστε να γίνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη'', όμως η ουσία τους είναι πιο βαθιά. Η ουσία τους κρύβεται στο πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζόμενων, στο πώς ο εργαζόμενος θα γίνει πιο φθηνός ώστε να δοθούν κίνητρα στο κεφάλαιο να βγάλει υπερκέρδη.
Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή "ανοίγουν χώρο" προκειμένου να επιταχυνθεί η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και οι "μεγάλοι παίκτες" να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τον περιορισμό της ΔΕΗ σήμερα, με την ιδιωτικοποίηση, χθες του ΑΔΜΗΕ, αύριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ, καθώς και με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Όμως η προίκα που χαρίζει το νομοσχέδιο στους νέους εργοδότες στον κλάδο της ενέργειας, και που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη, είναι πως θα ξεμπερδέψουν μια για πάντα με τη σταθερή και μόνιμη εργασία και με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο στο πρόσφατο πολυνομοσχέδια για την ανάπτυξη δηλαδή, πως ουσιαστικά θα ακυρώνονται οι ΣΣΕ.
Οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν δεν είχαν τη στήριξη και συνεργασία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και των πλειοψηφιών των λοιπών σωματείων του ομίλου. Αποτελούν πρόκληση και υποκρισία οι δηλώσεις της ΓΕΝΟΠ ότι ''οι ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους είναι casus belli'' κατόπιν της συνάντησης με τον υπουργό. Είναι οι ίδιοι που έστρωσαν το δρόμο βάζοντας πλάτη χρόνια τώρα σε αυτήν την πολιτική. Μίλαγαν για τα οφέλη του ''ανταγωνιστικού μετασχηματισμού'' κατά το αρχικό σπάσιμο του ομίλου, στήριξαν τη συμφωνία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Έχει την υπογραφή τους η δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων: μόνιμοι, μόνιμοι με ατομικές συμβάσεις (βλ. ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί τον πιλότο για τις εξελίξεις στον όμιλο), συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με σύμβαση έργου (βλ. ΑΔΜΗΕ/ΑΡΙΑΔΝΗ), εργολαβικοί, ενοικιαζόμενοι.
Επισημαίνουμε την υπονομευτική στάση της ομοσπονδίας στις δυο προηγούμενες απεργίες που αφορούσαν τις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση των σωματείων, αφού στην πρώτη δεν πήρε καν απόφαση συμμετοχής και στην δεύτερη έμεινε η απόφαση ως συνήθως υποκριτικά στα χαρτιά. Δεν θέλουν τους εργαζομένους οργανωμένους να διεκδικούν, τους θέλουν υποταγμένους και μακριά από αγώνες.
Συνάδελφοι, κυβέρνηση, εργοδοσία και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους, υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από το συμφέρον της εργατικής τάξης.
Μήπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και τα κέρδη εκατομμυρίων, που πραγματοποιούνται στον κλάδο, συνοδεύονται αντίστοιχα και με βελτίωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή ενέργεια; Όχι, το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων στον κλάδο πέφτει, τα τιμολόγια ανεβαίνουν και η ενεργειακή φτώχεια εξαπλώνεται, διότι στην οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό, η εργασία είναι "κόστος" και η ενέργεια εμπόρευμα, δηλαδή μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου κι όχι κοινωνικό αγαθό.
Συνάδελφοι, όσο και αν οι δυσκολίες σήμερα δείχνουν αξεπέραστες, σας καλούμε να οργανώσουμε τη δράση μας μέσα από το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας. Να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή, αυτή που θα υπερασπιστεί τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Να ενωθούμε όλοι μας σε επίπεδο κλάδου γιατί η επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή και θα δυναμώσει και άλλο το επόμενο διάστημα. Όσοι σήμερα θεωρούν ότι όλα αυτά ''δεν τους πιάνουν'', ''δεν τους αφορούν'', πρέπει να σκεφτούν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που σηματοδοτούν σημαντική επίθεση σε όλο τον κλάδο το επόμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
  • Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).
  • Άμεσα να προσληφθούν οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω εργολάβου.
  • Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.
  • Καμία πώληση - παράδοση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
  • Να μην μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και αέριο.
  • Ρεύμα και φυσικό αέριο φθηνά για το λαό.
  • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου