Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Οι παρεμβάσεις - κλειδιά που ζήτησε η Κομισιόν από την κυβέρνηση στο ενεργειακό

Οι παρεμβάσεις - κλειδιά που ζήτησε η Κομισιόν από την κυβέρνηση στο ενεργειακό
Τα βασικά βήματα για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς
Η έκθεση της Κομισιόν για την ενεργειακή αγορά ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις κινήσεις στους τομείς προετοιμασίας του target model , που είναι η επόμενη μέρα της δημιουργίας του νέου Μηχανισμού Ευελιξίας και της απελευθέρωσης της αγοράς, όπου η ΔΕΗ διατηρεί ακόμα δεσπόζουσα θέση και προνομιακή πρόσβαση στον λιγνίτη.
Παράλληλα αναμένει δραστικότερο πλάνο για την απολιγνιτοποίηση.
Οι τομείς αυτοί είναι και οι πιο κρίσιμοι για την επόμενη μέρα της αγοράς, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σxεδιασμό, αυτόν του 2015 δηλαδή του Τρίτου Μνημονίου, θα έπρεπε να είχε δει να εφαρμόζεται το target model από τον περασμένο Απρίλιο.
Ποιά είναι τα βήματα : Η προθεσμιακή αγορά που θα πρέπει να είναι έτοιμη από τον Φεβρουάριο του 2020 και θα αποτελεί προπομπό του target model.
Aυτή θα καλύπτει το intraday, θα διαθέτει επίσης παράγωγα προϊόντα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας από την ΡΑΕ.
Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις με την ιταλική και βουλγαρική αγορά.
Όλη αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει και τον ενδιάμεσο φορέα μέχρι το target model για την υποκατάσταση των NOMΕ και την πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς, όπου το μερίδιο της ΔΕΗ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έπεσε κάτω από το 70%.
Η κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και σε σχέση με τον λιγνίτη, όπου διαθέτει προνομιακή πρόσβαση θα πρέπει να μειωθεί καθώς επίσης και να προχωρήσει τάχιστα η απολιγνιτοποίηση.
Η αποτυχία της αποεπένδυσης από τον λιγνίτη για την ΔΕΗ, στην οποία η Κομισιόν καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα που άφησε εκκρεμότητες στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς.

Τα ζητούμενα για το νέο ενεργειακό μείγμα

Δεδομένα θεωρούνται πάντως δύο πράγματα, πρώτον ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να σταματήσει να έχει τα προνόμια που έχει έναντι των λοιπών ενεργειακών εταιριών, που αυτό σημαίνει ότι πέραν της λιγνιτικής αγοράς που τείνει προς το μηδέν υπάρχει και η υδροηλεκτρική για την οποία δεν γίνεται καμία κουβέντα στην έκθεση.

Δεύτερον ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υλοποιήσει μια επιτυχημένη απολιγνιτοποίηση υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες που ικανοποιούν οι λιγνιτικές στο σύτημα, είτε με τις μονάδες φυσικού αερίου, είτε με έγκαιρη ανάπτυξη των ΑΠΕ για λογαριασμό της.
Η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα της τάξης του 55% άρα τα περιθώρια που υπάρχουν για να μπουν μονάδες στο σύστημα και να μειωθούν οι εισαγωγές είναι σημαντικά μέχρι το 69%, που είναι το μερίδιο της ΔΕΗ.
Τέτοιες μονάδες είναι το CCGT της Μυτιληναίος. Άρα εκ των πραγμάτων μιλάμε και για ενδεικνυόμενη ταχεία αλλαγή του χαρτοφυλακίου μονάδων της ίδιας της ΔΕΗ, που θα πρέπει να γίνει όμως σε αρμονία με το ενεργειακό ισοζύγιο.
Όταν πριν από 1,5 χρόνο συζητούσαμε γιατί δεν έπρεπε να κλείσει το Αμύνταιο και η Καρδιά, που ήταν βασικά προτάγματα της τότε δίοικησης αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πίσω ήταν τα πράγματα.
Επίσης η Κομισιόν θέτει σαν προτεραιότητες το νέο Μηχανισμό Ευελιξίας, που άφησαν σε εκκρεμότητα επίσης οι προηγούμενοι και με τόση αγωνία προσπαθούσε να περάσει για τις λιγνιτικές η προηγούμενη δίοκηση της ΔΕΗ, ενώ η κυβερνητική απάντηση έβαλε σε πρώτο πλάνο και την Διακοψιμότητα.
Όλα αυτά είναι ζητήματα προτεραιότητας και για την βαριά μας βιομηχανία, καθώς και για τις μονάδες φυσικού αερίου, που ξεκάθαρα η Κομισιόν αναφέρει ότι θα αυξηθεί το μερίδιό του στο ενεργειακό μείγμα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών.
Συνεπώς αναμένει κανείς από την κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου του 2020 να παρουσιάσει το πρόγραμμά της τόσο στα μέτρα που αναμένονται όσο και στο business plan της ΔΕΗ.
Για όσους παρακολουθούν την ενεργειακή αγορά η ουσία της έκθεσης δεν είχε εκπλήξεις και από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που θα γίνουν εξαρτάται η επιτυχής κλιμάκωση της απελευθέρωσης της αγοράς.


Π.Mπουσμπουρέλης
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου