Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Κ. Χατζηδάκης στην ΕΡΤ: Εκσυγχρονίζουμε την ΔΕΗ για να γίνει ανταγωνιστική

Αποτέλεσμα εικόνας για Χατζηδάκης στην ΕΡΤ
Σε ριζική ανανέωση των διευθυντικών στελεχών, αλλά και του τεχνικού προσωπικού, προχωρά το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί το δυναμικό της επιχείρησης με νέους ανθρώπους, εξειδικευμένους στις καινούριες τεχνολογίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ προβλέπει σχέδιο εθελούσιας εξόδου, κατάργηση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πιο ευέλικτες προσλήψεις προσωπικού και τριετή συμβόλαια για τα υψηλόβαθμα
στελέχη.
Τα διευθυντικά στελέχη θα επιλέγονται από την αγορά, αλλά και μέσα από την επιχείρηση, ενώ οι αμοιβές τους θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ώστε να έχουν επαρκή κίνητρα για την λήψη αποφάσεων υψηλού ρίσκου. Παράλληλα, προβλέπεται σύστημα κινητικότητας του προσωπικού προς τον ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμα και προς το Δημόσιο.
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε πως δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό και αυτή την στιγμή οι άλλες εταιρίες της παίρνουν πελάτες. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να μείνει στο καθεστώς που ίσχυε όταν η ΔΕΗ ήταν μονοπώλιο.
«Το μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση έχει ήδη λειτουργήσει ήδη στον ΟΤΕ που εκσυγχρονίστηκε» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως δεν θα ήταν δίκαιο να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς των ήδη εν ενεργεία υπαλλήλων, οι οποίοι δεν επηρεάζονται.
«Οι εργαζόμενοι που θα μπουν από εδώ και πέρα στην ΔΕΗ θα υπάγονται σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν θα είναι σε «συνθήκες γαλέρας» όπως υποστήριξε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.
«Ξεκινήσαμε από την ΔΕΗ, με τις συνολικές παρεμβάσεις όπως εθελούσια έξοδος, απολιγνιτοποίηση, με στόχο να την κάνουμε ανταγωνιστική ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ο υπουργός να ζητάει από τους καταναλωτές να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας.
Ερωτηθείς για τις εθελούσιες εξόδους, ανέφερε πως θα είναι στοχευμένες και μεγάλης κλίμακας γιατί επιβάλλονται από την απολιγνιτοποίηση. «Ο λιγνίτης είναι βαρίδι πλέον για την ΔΕΗ που είναι αναγκασμένη να πληρώνει πρόστιμα», είπε ο Κ. Χαταζηδάκης.
Προανήγγειλλε πως οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές μονάδες θα ενταχθούν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου ενώ θα ληφθούν υπόψιν και τα ηλικιακά κριτήρια. Έτσι θα μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η εθελούσια έξοδος να είναι αυτο-χρηματοδοτούμενη και να αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια.
«Η ΔΕΗ είχε πρόβλημα βιωσιμότητας για αυτό πήραμε τα μέτρα το καλοκαίρι, η εταιρία με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης πουλούσε φθηνότερο ρεύμα στους ανταγωνιστές της» είπε επίσης ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως το επόμενο στάδιο είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ «να βάλει χρήματα στο ταμείο της».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει απολιγνιτοποίηση γιατί αλλιώς οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν παραπάνω για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μίλησε επίσης για τις μειώσεις στην κατανάλωση του νυχτερινού ρεύματος από 1.600 κιλοβατώρες και άνω, κάτι αντίθετο με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που -όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης- επηρέασε αρνητικά τους καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν θερμοσυσσωρευτές για θέρμανση και βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου