Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Πώς θα φύγουν 5.000 εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ - Τα κίνητρα εξόδου

Πώς θα φύγουν 5.000 εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ - Τα κίνητρα εξόδου | tanea.gr
Η εταιρεία θα ελαφρύνεται οικονομικά περισσότερο, καθώς οι νέες προσλήψεις που θα κάνει για ειδικότητες που έχει ανάγκη (π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες στον ΔΕΔΔΗΕ) θα είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, σύμφωνα και με όσα αποσαφήνισε ο υπουργός, ενώ το μισθολογικό τους κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Στο στόχαστρο των κινήτρων της εθελουσίας εξόδου που θα θεσπίσει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ μπαίνουν τουλάχιστον 4.500-5.000 εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου.
Πρόκειται για στοιχεία του τελευταίου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey & Company καθώς και για τα πρώτα μεγέθη από την επικαιροποίησή του που έχει παραγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αυτά τα δεδομένα προχωρά στη θέσπιση των όρων και προϋποθέσεων των στοχευμένων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί και επίσημα ο προαναφερόμενος αριθμός των υποψηφίων προς έξοδο από τη ΔΕΗ, τότε θα μιλάμε για την έξοδο σχεδόν του μισού προσωπικού της μητρικής εταιρείας και του ενός τρίτου σε επίπεδο ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες).
Οπως φωτογράφισε με τις δηλώσεις του ο Χατζηδάκης, η πλειονότητα των εργαζομένων που θα φύγουν με κίνητρα θα είναι από τις 14 λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες ανήκουν στη μητρική εταιρεία. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολούνται περί τους 3.800 εργαζομένους (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ορυχεία) και αυτοί θα δουν τον δρόμο της εξόδου με το σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεων, το οποίο θα ξεκινήσει από του χρόνου και θα διαρκέσει μέχρι το 2028.

Πριμοδότηση όπως ΟΤΕ

Αναφορικά με το μοντέλο πριμοδότησης, κατά τον υπουργό, θα είναι εκείνο του ΟΤΕ της περιόδου 2012-2014, όχι όμως με το ύψος των παροχών της εποχής εκείνης. Η ΔΕΗ θα καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές εκείνων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, και συγκεκριμένα εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών. Σίγουρα θα υπάρχει το μπόνους και η αποζημίωση των 15.000 ευρώ, που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω αύξησή τους, ενώ πιθανότατα θα δοθούν και κάποιοι έξτρα μηνιαίοι μισθοί. Ολο το κόστος θα καλυφθεί από τη δημόσια επιχείρηση, όπως τόνισε ο Χατζηδάκης.
Η ΔΕΗ, εξαιτίας των ζημιογόνων οικονομικών μεγεθών αλλά και μελλοντικών οικονομικών επιβαρύνσεων, όπως τιμές διοξειδίου του άνθρακα, έχει την ανάγκη περικοπής δαπανών. Το ετήσιο μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 722,5 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία θα ελαφρύνεται οικονομικά περισσότερο, καθώς οι νέες προσλήψεις που θα κάνει για ειδικότητες που έχει ανάγκη (π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες στον ΔΕΔΔΗΕ) θα είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, σύμφωνα και με όσα αποσαφήνισε ο υπουργός, ενώ το μισθολογικό τους κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι αφενός μικρότερης ηλικίας και άρα με χαμηλότερες μισθολογικές παροχές. Επίσης δεν θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια του υπάρχοντος προσωπικού, όπως μονιμότητα και συλλογική σύμβαση εργασίας ΓΕΝΟΠ.

https://www.tanea.gr/2019/11/03/economy/economy-greece/pos-tha-fygoun-5-000-ergazomenoi-apo-ti-dei-ta-kinitra-eksodou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου