Μια ακόμα πρόταση προστέθηκε στα προς μελέτη σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ, σχετικά με το μέλλον της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται υπό κατασκευή.
Η πρόταση αφορά την συνέχιση λειτουργίας της Πτολεμαϊδα 5 με λιγνίτη και μετά την παρέλευση του ορίου του 2028 που έχει θέσιε ως στόχο η κυβέρνηση, αλλά με παράλληλη εγκατάσταση μονάδας για την επι τόπου δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα (περίπου το 80%).
Με τον τρόπο αυτό μηδενίζεται – ουσιαστικά – το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς οι τελικές εκπομπές της Πτολεμαϊδα 5 θα βρίσκονται στα επίπεδα μιας μονάδας φυσικού αερίου.
Η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διοχέτευση (μέσω πώλησης), του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα, σε περιοχές έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπου χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της παραγωγής. Το θέμα της διοχέτευσης του δεσμευμένου CO2 είναι από τα πλέον κρίσιμα σε αυτές τις επενδύσεις. Εξετάζεται πάντως και εναλλακτικά η επί τόπου αποθήκευση.
Αντίστοιχη επένδυση βρίσκεται σε λειτουργία στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης έχει έρθει σε επαφή με την επιστημονική ομάδα που δημιούργησε τη μονάδα στην Αμερική, καθώς και με επενδυτές που δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο project.
Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκτιμάται ότι, εάν αξιολογηθεί ότι «βγαίνουν» τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, μια τέτοια λύση θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα, αφενός μεν να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η Πτολεμαϊδα 5, αφετέρου να συνεχίσει να εξορύσσεται και να χρησιμοποιείται ο λιγνίτης, με ότι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου