Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Στελέχη από την αγορά θα χτυπήσει η ΔΕΗ με την απελευθέρωση των μισθών – Η πολιτική αμοιβών για τις νέες προσλήψεις


Γιώργος Φιντικάκης
 

Σε αναζήτηση στελεχών από την αγορά θέλει να επιδοθεί η ΔΕΗ το προσεχές διάστημα, και στην λογική αυτή ετοιμάζεται να βάλει τις βάσεις για μια εντελώς νέα μισθολογική πολιτική.
Κλειδί της νέας αυτής πολιτικής είναι ότι παύουν οριστικά στρεβλώσεις όπως οι σημερινές, όπου τεχνικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας, φτάνουν να έχουν τις ίδιες απολαβές με αυτές των ανώτερων διευθυντικών στελεχών.
Το νέο καθεστώς θα προβλέπει ότι τα νέα στελέχη θα αμείβονται με όρους αγοράς, μακριά από τα πλαφόν του παρελθόντος και τις πολιτικές που οδήγησαν τις αποδοχές κάποιων χιλιάδων εργαζομένων σε ορυχεία και μονάδες να είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες όσων απασχολούνται στις υψηλότερες βαθμίδες, δηλαδή στα 4.600 ευρώ μεικτά, ελέω του περίφημου πλαφόν.
Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινό μυστικό ότι σήμερα το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ αμείβεται με μισθούς 30% υψηλότερους από την υπόλοιπη αγορά. Την ίδια όμως στιγμή, οι απολαβές στο διοικητικό προσωπικό της επιχείρησης είναι σε επίπεδα 30-50% κάτω από αυτές της αγοράς.
Σε καμία άλλη μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο: Ο μεν τεχνικός να αμείβεται πολύ περισσότερο από την αγορά, ο δε, διευθυντής πολύ λιγότερο. 
Η στρέβλωση έχει εξήγηση. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΔΕΗ είναι μεγάλης ηλικίας, και επομένως βρίσκεται στην ανώτατη κλίμακα αμοιβών. Εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς επειδή η επιχείρηση αντιμετωπιζόταν ως κομμάτι του Δημοσίου, οι κυβερνήσεις δεν επέτρεπαν στις διοικήσεις να προχωρήσουν σε μαζικές εθελουσίες εξόδους, ενώ το πλαίσιο απαγόρευε αντίστοιχες προσλήψεις. 
Σαν αποτέλεσμα, ο μέσος όρος ηλικίας της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 50 έτη, επομένως χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν "πλαφονάρει" στην υψηλότερη κλίμακα αμοιβών, εισπράττοντας όσα και οι διευθυντές που για τον ίδιο ακριβώς λόγο, λόγω δηλαδή της επιβολής του πλαφόν τα προηγούμενα χρόνια, έμειναν μισθολογικά στάσιμοι. Συμβαίνει επομένως κάποιοι να παίρνουν προαγωγή, δηλαδή να επωμίζονται με περισσότερες ευθύνες, ωστόσο ο μισθός τους να παραμένει ο ίδιος για τον απλό λόγο ότι έχει "πλαφονάρει", μοντέλο που ενισχύει τις τάσης φυγής πολλών εργαζομενων. Ούτως ή άλλως μεγάλο μέρος του προσωπικού, περιμένει πως και πως τις στοχευμένες εθελουσίες.
Κλειδί επομένως στο restart που θέλει να κάνει η ΔΕΗ είναι να αρθεί αυτό το καθεστώς. Η νέα μισθολογική πολιτική της επιχείρησης δεν θα αφορά το υφιστάμενο προσωπικό, παρά μόνο το καινούργιο. Είναι προφανές ότι όταν μετά τις εθελουσίες, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει τις προσλήψεις, οι απολαβές των τεχνιτών θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των σημερινών εργαζομένων. Αντίστοιχα, οι απολαβές που θα προσφέρει η επιχείρηση στα στελέχη που θέλει να αναζητήσει από την αγορά, θα είναι αρκετά υψηλότερες αυτών που εισπράττουν οι σημερινοί διευθυντές της.
Τα παραπάνω συνδυάζονται με το νομοσχέδιο που ανακοινώνεται εντός του μήνα, και το οποίο για τις από εδώ και πέρα προσλήψεις, θα άρει τους μισθολογικούς περιορισμούς, αλλάζοντας τα κλιμάκια της εταιρίας. Σχετικές εισηγήσεις έχει κάνει η διοίκηση της εταιρίας στο υπουργείο ΠΕΝ, το οποίο δεν αποκλείεται να νομοθετήσει σχετικώς.
Ευελιξία θα υπάρξει και στο θέμα των προσλήψεων, που ναι μεν θα συνεχίσουν να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο καθιερώνεται μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, όπου περνούν χρόνια μέχρι αυτές να εγκριθούν.
Καθιερώνεται επίσης εξαίρεση της ΔΕΗ από τις διαδικασίες του Δημοσίου που απαιτούν κάθε προμήθεια να γίνεται μέσω των δημοσίων συμβάσεων. Με τις αλλαγές του νόμου η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα, προκειμένου να αγοράσει π.χ. μηχανολογικό εξοπλισμό, να αναζητά προμηθευτές στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας. Οταν επίσης θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της ΡΑΕ για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, θα της επιτρέπεται η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από κατασκευαστές ανεμογεννητριών ή πάνελ φωτοβολταϊκών, δίχως να περνά μέσα από το εθνικό σύστημα δημόσιων συμβάσεων. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου