Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων ΔΕΗ: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά οι διαγωνισμοί θέλουν το... χρόνο τους


 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Σε αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ για τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ, έχει προχωρήσει η νέα ηγεσία της εταιρίας.
Η διοίκηση Μανόλη Παναγιωτάκη σκόπευε να προχωρήσει τις δύο εκδόσεις στον Σεπτέμβριο, ενώ η τωρινή του Γιώργου Στάσση περπατά με προσεκτικά βήματα και πιο αργούς ρυθμούς. Πληροφορίες θέλουν την εταιρία να πιστεύει σε ακόμη καλύτερη προετοιμασία για τα δύο πακέτα των τιτλοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχει σχεδιαστεί μία τιτλοποίηση για απλήρωτους λογαριασμούς 60 ημερών και άλλη μία 90 ημερών.
Καλά πληροφορημένες πηγές του energypress, αφού διευκρινίζουν ότι τα δύο πακέτα προχωρούν παράλληλα, σημειώνουν ότι το data room με τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προσφερθούν στην αγορά για χρηματοδότηση εμπλουτίζονται διαρκώς και μπαίνουν νέα δεδομένα ως προς την ανάκτηση χρεών. Η αυστηρότητα απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να προσελκύσουν τα πακέτα των τιτλοποιήσεων χρηματοδοτικό ενδιαφέρον θα πρέπει τα funds να βεβαιωθούν ότι ένα σημαντικό μέρος των χρεών είναι ανακτήσιμο. Στην περίπτωση της ΔΕΗ το 1,5 δις. ευρώ θεωρείται, όπως αναφέρουν πηγές του energypress, ικανό να εισπραχθεί, ενώ το 1 δις. ευρώ (τελικοί πελάτες) σε μεγάλο ποσοστό δύσκολο να ανακτηθεί.
Πάντως, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη σε τέτοιες διαδικασίες διαγωνισμού, οι τιτλοποιήσεις θέλουν χρόνο για να προετοιμαστούν σωστά και με τους όρους που θα ικανοποιούν τον εκδότη. Εν προκειμένω τη ΔΕΗ. Επιπλέον, κατά τα ίδια πρόσωπα, στην Ελλάδα για πρώτη φορά επιχειρείται η έκδοση τίτλων απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ως εγγυήσεις για την άντληση κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται πως η δημόσια εταιρία αποσκοπεί σε κεφάλαια της τάξης των 500 εκ. ευρώ.
Συνεπώς, τα βήματα για τις εκδόσεις θα πρέπει να είναι σταθερά και προσεκτικά, σχολιάζουν παράγοντες που εμπλέκονται στις τιτλοποιήσεις.
Σε αντίθεση με το εξωτερικό (Ευρώπη και ΗΠΑ) όπου οι τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί συνήθης πρακτική.
Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο. Στην αγορά ακούγονται τα ονόματα των Pimco, CarVal Investors κλπ. Η Deutsche Bank διοργανώνει το μεγάλο πακέτο των 90 ημερών και η Finacity το άλλο των 60 ημερών. Στην αγορά κυκλοφορεί και πληροφορία για εμπλοκή και της JP Morgan.
Όπως και να χει η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο κρύβει φυσικά και το παζάρι των όρων των εκδόσεων (κουπόνι, διάρκεια αποπληρωμής, στόχοι εισπραξιμότητας κλπ.) Ωστόσο, οι ίδιες πηγές του energypress, τονίζουν πως οι τιτλοποιήσεις προχωρούν με προσεκτικά βήματα μια και πρόκειται για πολύπλοκες διαδικασίες.
Η ρευστότητα της δημόσιας εταιρίας θα λάβει σημαντική ενίσχυση με τις δύο εκδόσεις και θα ανοίξουν και το δρόμο για το ομόλογο.
Μέχρι τότε όμως, η ΔΕΗ, αναμένει να κάνει ταμείο τον Νοέμβριο με τα πρώτα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου και την είσπραξη των 200 εκ. ευρώ των παλιών ΥΚΩ. Η καταβολή εκτιμάται μέχρι και τον Ιανουάριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου