Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Κατάργηση της μονιμότητας των νέων εργαζόμενων στη ΔΕΗ και σειρά μετατάξεων από ΔΕΗ σε θυγατρικές αλλά και στο ελληνικό δημόσιο ώστε να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι από λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν.

Του Νίκου Υποφάντη

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων των γενικών Διευθυντών της ΔΕΗ που θα αναλαμβάνουν την θέση ακόμα και από την ελεύθερη αγορά.
Αυτό αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο καθώς και σειρά από μέτρα για την ανάπτυξή της.
Παράλληλα θα γίνουν σειρά μετατάξεων από ΔΕΗ σε θυγατρικές αλλά και στο ελληνικό δημόσιο ώστε να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι από λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν.
Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί και το προνομιακό τιμολόγιο συνταξιούχων και εργαζομένων. Το μόνο που θα μείνει είναι το 30% έκπτωση που δίνουν και οι ιδιώτες στους εργαζόμενούς τους
Παράλληλα οι 80 διευθυντές σε ΔΕΗ και θυγατρικές θα ορίζονται από το ΔΣ της ΔΕΗ όπως και οι αμοιβές τους που θα αυξηθούν ώστε να κρατήσει τα  στελέχη της, που φεύγουν στην αγορά
Προβλέπει εθελούσια έξοδο που θα επιβαρύνει την ΔΕΗ με κόστος αποκλειστικά της επιχείρησης. Θα έχει την δυνατότητα να καλυφθεί αυτό το κόστος και θα γίνει απόσβεση μέσα σε 2ή 3 χρόνια. Μοντέλο αλλά ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014
Στα μέτρα αποφασίστηκε νέο μοντέλο προμηθειών ώστε να μην γνωρίζουν οι ανταγωνιστές σε ποιες τιμές αγοράζει η ΔΕΗ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Αναλυτικά, τα 10 μέτρα για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:
   - Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.
   - Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
   - Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.
   - Κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς και με τριετή συμβόλαια.
   - Κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
   - Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης, με δυνατότητα πρόσληψης του 20% των βοηθών διευθυντών από την αγορά.
   - Δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
   - Δυνατότητα επίσης μετακίνησης εργαζομένων από τον όμιλο προς το Δημόσιο.
   - Πιο ευέλικτο πλαίσιο για προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο
   - Θέσπιση επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων, καθώς και επιτροπής ελέγχου και εποπτείας προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη εκτός ΔΕΗ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος (για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh), η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου.
Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

Πηγή: https://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου