Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τεκμηρίωση και διευκρινήσεις ζητούν οι Βρυξέλλες για το σχέδιο της αγοράς ηλεκτρισμού - Τι ρωτούν για ΔΕΗ, προθεσμιακά συμβόλαια, ΔΕΠΑ


Γιώργος Φιντικάκης
 

Στη φάση της αποστολής στοιχείων και διευκρινήσεων για πολλά επιμέρους θέματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, βρίσκεται η διαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με τις Βρυξέλλες που προς το παρόν διεξάγεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφού τα πάντα θα κριθούν τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία που ζητά η Κομισιόν και αποστέλλει η ελληνική πλευρά, αφορούν σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", σε λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς forward που θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, για την εξαίρεση της ΔΕΗ από τον εναγκαλισμό του Δημοσίου, για το μοντέλο πώλησης ποσοστού των ΔΕΔΔΗΕ, αλλα και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται ενόψει της επόμενης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, γι' αυτό και προκειμένου οι θεσμοί να ετοιμάσουν το πρώτο draft, ζητούν μια σειρά αρκετά εξιδεικευμένων στοιχείων, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η διάρκεια των προθεσμιακών συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, αν αυτά θα είναι βασικού φορτίου (baseload) ή όχι, κ.ό.κ.
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο εκρεμμεί η μεγάλη διαπραγμάτευση, όπου σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης θα διεξαχθεί σε υψηλότερο επίπεδο, πιθανώς με τους νέους Επιτρόπους, και μάλλον στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διευθέτησης θεμάτων που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο, θα αναζητηθούν και λύσεις για θέματα που εκ των πράγματων αποτελούν αγκάθια, όπως για παράδειγμα το άτυπο ελληνικό αίτημα, να μειωθεί το ποσοστό λιανικής της ΔΕΗ στο 65% και όχι στο ανέφικτο 50%, καθώς επίσης ποια θα είναι η αυριανή δομή της αγοράς ηλεκτρισμού και ποια η θέση της επιχείρησης σε αυτήν.
Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Ενόψει της προετοιμασίας για την σύνταξη της νέας 6μηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance Report), η συζήτηση εστιάζεται σε αμιγώς τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως σε τέσσερα κεφάλαια :
  • Την forward αγορά (προθεσμιακά συμβόλαια), την οποία και αποδέχονται οι θεσμοί. Επειδή όμως σε πρώτη φάση, αυτά τα προιόντα, δεν θα έχουν φυσική παράδοση, παρά θα εκκαθαρίζονται πριν την ημέρα παράδοσης, τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, την διάρκειά τους, αν θα είναι βασικού φορτίου (baseload) ή φορτίου αιχμής (peakload), κ.ό.κ.
  • Τον επικείμενο νόμο απογαλακτισμού της ΔΕΗ από τις διαδικασίες του Δημοσίου. Ζητούνται λεπτομέρειες γύρω από τις προσλήψεις που θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά θα είναι πλέον πιο ευέλικτες, και για τους διαγωνισμούς για προμήθειες που εφόσον αφορούν σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες, τότε δεν θα υπάγονται στους κανόνες του Δημοσίου.
  • Στοιχεία για την απολιγνιτοποίηση. Το βάρος πέφτει στο ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο υπό σχεδίαση νέο ΕΣΕΚ, καθώς και διευκρινήσεις για το πότε θα ξεκινήσει, και από ποιές μονάδες. Ολα τα παραπάνω θα περιγράφονται στο υπό κατάρτιση business plan της ΔΕΗ.
  • Επιμέρους στοιχεία για την πώληση της ΔΕΠΑ. Οπως κατά πόσο θα πουληθεί ακόμη και το 65% τόσο στα δίκτυα όσο και στην εμπορία, τι θα συμβεί τελικά με την εταιρεία των διεθνών έργων, κλπ.
Η βασική ατζέντα του ΥΠΕΝ είναι γνωστή στις Βρυξέλλες. Το στοίχημα που πρέπει τώρα να κερδηθεί, είναι αυτή η ατζέντα να έχει εξειδικευθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και να πειστούν οι θεσμοί, για παράδειγμα, στο θέμα μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δύσκολα θα δεχτούν μια συμφωνία για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ π.χ. στο 65% αντί για το 50%, χωρίς η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει στο τραπέζι κάποιο ισοδύναμο μέτρο. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία, απλά οι θεσμοί ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανότατα και επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο "αλλαγής φρουράς" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

/energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου