Χρήστος Στεφάνου
Η πρώτη θετική ανταπόκριση στο πράσινο προσκλητήριο που απηύθυνε η κυβέρνηση προς τον επιχειρηματικό κόσμο, προήλθε από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι «πράσινη» δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και την καινοτομία.
“Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα” δεσμεύτηκε ο κ. Μυτιληναίος αποκαλύπτοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες μελέτες για αυτό το τόσο σημαντικό βήμα. “Αυτό άλλωστε είναι και η παγκόσμια τάση στον βιομηχανικό κλάδο, η περιβαλλοντική στροφή για την βιομηχανία είναι μονόδρομος” ανέφερε σημειώνοντας ότι ξεκινά, με την ιδιότητά του αντιπροέδρου του ΣΕΒ πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλα τα μέλη του συνδέσμου, αλλά και για την κοινή γνώμη. “Η σύμπραξη είναι ουσιώδης – όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε” τόνισε.
Τι σημαίνει
Το μοντέλο της πράσινης ηλεκτροδότησης της βαριάς βιομηχανίας δεν είναι ακόμη τεχνικά πλήρως εφικτό για βιομηχανίες όπως η Αλουμίνιον, η οποία απαιτεί συνεχές και αδιάλειπτο υψηλό φορτίο, λόγω της φύσης της δραστηριότητάς της. Αυτό το οποίο είναι άμεσα εφικτό είναι αφενός ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο από θερμικά παραγόμενη ενέργεια. Ακόμη και το 50% της κατανάλωσης να παράγεται από αιολικά, οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο της τεχνολογίας αποθήκευσης αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί και να οδηγήσει στην πλήρη αποανθρακοποίηση και στο μηδενισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ενεργειακής τροφοδοσίας της βαριάς βιομηχανίας.
Σημεώνεται ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos θα έχει απόδοση 63%, θα είναι δηλαδή μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη, ενώ εκτός από τις εκπομπές, θα είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη ως προς το θαλάσσιο περιβάλλον: οι συνέργειες με το υπάρχον ενεργειακό κέντρο, όχι απλά δεν επιβαρύνουν τον Κορινθιακό, αλλά αντίθετα μειώνουν το αδειοδοτημένο και συνεχώς μετρούμενο θερμικό φορτίο από τις ήδη λειτουργούσες μονάδες, όπως δείχνουν οι μετρήσεις όλων των περιβαλλοντικών στοιχείων του ενεργειακού κέντρου, μεταξύ αυτών και μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.
Πρακτικά όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη της μονάδας, επιστρέφει καθαρό και σε χαμηλότερη θερμοκρασία στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου