Εικοσιτέσσερις δόσεις, προκαταβολή κάτω του 40%, και μια ρύθμιση μονίμως ανοικτή, δίχως δηλαδή προθεσμία ένταξης σε αυτήν, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου διακανονισμών της ΔΕΗ, που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η επιχείρηση.
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο αυτής της νέας φιλοσοφίας ρύθμισης αφορά στο γεγονός ότι από εδώ και
πέρα το πλαίσιο θα είναι ευνοικό για τους συνεπείς οφειλέτες, όχι όμως και για τους ασυνεπείς.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι οφειλέτες της ΔΕΗ ενταχθούν στην ρύθμιση, εφόσον στην πορεία την αθετήσουν, όπως συνέβαινε κατά κόρο μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούν να υπαχθούν ξανά σε αυτήν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", παρά μόνο εφόσον περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο, όμως ούτε και πολύ μικρό.
Κατ’ ουσία, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο γνωστό "μπες-βγες" στις ρυθμίσεις της ΔΕΗ, καθεστώς που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι κακοπληρωτες μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στις ρυθμίσεις της ΔΕΗ, χωρις να τις τηρούν, παρά κερδίζοντας χρόνο, και ζώντας σε βάρος της επιχείρησης.
Ετσι εξηγείται ως ένα βαθμό και γιατί το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών των 2,3 εκατ. νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης παραμένει στα 1,6 δισ. ευρώ.
Διότι αυτό που συνήθως συνέβαινε μέχρι τώρα είναι ότι ο οφειλέτης πληρώνει την προκαταβολή, προκειμένου να ενταχθεί στον τρέχοντα διακανονισμό, και παρ' ότι έπειτα από μία-δύο δόσεις παύει να τον εξυπηρετεί, οπότε χάνει τη ρύθμιση, εντούτοις υποβάλλει εκ νέου αίτημα, και μπαίνει σε νέα ρύθμιση, έστω λιγότερο ευνοική από την προηγούμενη. Οπως και στην πρώτη, έτσι και στη δεύτερη, ο οφειλέτης παύει να την τηρεί, μετά από μερικές δόσεις, έχοντας ωστόσο κερδίσει κάποιο χρόνο, κ.ό.κ. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Το καθεστώς αυτό έχει επιχειρηθεί να σπάσει πολλές φορές στο παρελθόν, ωστόσο ουδέποτε συνέβη κάτι παρόμοιο. Επικρατούσε πάντα το πολιτικό κόστος, εμποδίζοντας τη ρύθμιση να είναι πιο τολμηρή, και να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους, την είχαν αθετήσει στο παρελθόν.
Κατά τα λοιπά, η νέα ρύθμιση παύει να χωρίζει τους πελάτες της ΔΕΗ σε 6 κατηγορίες, όπως σήμερα, ανάλογα με το βαθμό συνέπειας του καθενός. Σήμερα οι πελάτες της ΔΕΗ χωρίζονται σε :
- Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς
- Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς
- Οσους έχουν περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού
- Οσους έχουν πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών
- Οσους είναι πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής
- Οσους κάνουν διαπιστωμένη ρευματοκλοπή.
Στο εξής οι 6 αυτές κατηγορίες καταργούνται, και αντικαθίστανται από μια ενιαία ρύθμιση για όλους, που θα είναι συνεχώς ανοικτή, χωρίς δηλαδή προθεσμία λήξης για την υποβολή των αιτήσεων. Οσο για το ποσοστό της προκαταβολής που δεν θα ξεπερνά το 40%, θα ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Όσο περισσότερες αυτές είναι, τόσο υψηλότερη θα είναι και η προκαταβολή.
Ταυτόχρονα, απλοποιείται η διαδικασία, καθώς η αίτηση που θα υποβάλουν οι οφειλέτες στα καταστήματα της ΔΕΗ, θα παίρνει αυτόματα έγκριση, εφόσον αυτοί καταβάλουν επί τόπου και την ανάλογη προκαταβολή. Πιθανότατα μάλιστα από την επόμενη εβδομάδα, αιτήσεις να μπορούν να γίνονται δεκτές και τηλεφωνικά, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί σχετικό call center.
Στην ουσία, η νέα πολιτική της ΔΕΗ για διακανονισμό οφειλών, αποτελεί - θα μπορούσε να πει κάποιος- το 2ο βήμα στην προσπάθεια εξυγίανσης. Το πρώτο αφορούσε τόσο το πακέτο ύψους 490 εκατ ευρώ των καλοκαιρινών μέτρων στήριξης, όσο και μια σειρά άλλων αποφάσεων, σε πολιτικό και κανονιστικό επίπεδο. Επεται το 3ο βήμα, το οποίο θα αφορά την νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με λανσάρισμα νέων σύγχρονων προιόντων, ικανών να αποσπάσει πελάτες από τον ανταγωνισμό, κ.ό.κ. Τον εκσυγχρονισμό της εμπορίας με νέα πολιτική και προϊόντα, είναι κάτι που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους επόμενους μήνες, με στόχο τα νέα πακέτα να κάνουν εμφάνιση από το νέο έτος.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου