Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Σε «ταραγμένα νερά» τα σχέδια για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ.

Σε «ταραγμένα νερά» τα σχέδια για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ
         
 
Σε « ταραγμένα νερά» διενεργούνται οι συζητήσεις για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ και τη μετάβαση σε μια μεταλιγνιτική εποχή της οποίας τα θεμέλια θα πρέπει να δομηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία αρχής γενομένης από σήμερα.
Η δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση πλαισιώνεται από τις ευρωπαϊκές επιταγές (με την Κομισιόν να αναμένει στο τέλος του χρόνου το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ της Ελλάδας), από την εθνική πολιτική (με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διακηρύσσει ότι μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες), από τις διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες (με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων) και από τις αντιδράσεις της αγοράς (με τις επιχειρήσεις να αναμένουν να αποτυπωθούν συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να αναλάβουν δράση για να καλύψουν το «ενεργειακό κενό» που θα προκύψει).
Το 2028 είναι το έτος κατά το οποίο εκπνέουν οι περιβαλλοντικοί όροι όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το 2028 είναι το έτος κατά το οποίο εκπνέουν οι περιβαλλοντικοί όροι όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάτι το οποίο τυπικά αποτελεί ένα κίνητρο για την κυβέρνηση να επισπεύσει το κλείσιμο των μονάδων (σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό). Αυτή τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί το master plan με το οποίο θα αποτινάξει η Ελλάδα από επάνω της τον φθηνό λιγνίτη, ωστόσο μια πρώτη εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης θα δοθεί στο τέλος του έτους όπου θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το νέο σχέδιο θα υποβληθεί σε βάθος τριών μηνών στην Κομισιόν και σε αυτό θα αποτυπώνονται τα ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. 
Ωστόσο, «σπαζοκεφαλιά» για το ΥΠΕΝ αποτελεί η δομή του νέου ενεργειακού χαρτοφυλακίου που θα προκύψει με την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» να αποτελεί πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης  και συνδικαλιστών.
Η «Πτολεμαΐδα 5»ολοκληρώνεται το 2021, έχει στοιχίσει πάνω από 1 δις. ευρώ ενώ δεκάδες εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί για απαλλοτριώσεις. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει η μονάδα παραμένει ανοιχτό εντείνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης, η οποία αναζητά να θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο υπέρ της καθαρής ενέργειας και φορέων, παραγόντων της αγοράς και πολιτικών δυνάμεων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δέκα χρόνια είναι πολύ λίγα για να προλάβουν να δημιουργηθούν οι υποδομές εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας (για ΑΠΕ, αποθήκευση κλπ) πολλώ δε μάλλον όταν ένα από πιθανά σενάρια περιλαμβάνει και τη μη λειτουργία της νέας μονάδας. Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στόχος είναι να βρεθεί μία φόρμουλα η οποία δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδο όσον αφορά στην «Πτολεμαΐδα 5» .
Όσον αφορά στο κλείσιμο των υπόλοιπων 14 λιγνιτικών μονάδων της χώρας, στόχος είναι σύμφωνα με το υπουργείο να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, έχει επισημάνει ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Για την περίοδο 2021-2027, θα διεκδικήσουμε αυξημένα κεφάλαια για τις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα εξετάσουμε όλα τα περιθώρια για παροχή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών», ανέφερε σχετικά ο κ. Θωμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου