Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης, εργατικό δυναμικό και αξιοποίηση εδαφών οι κεντρικοί στόχοι για τη δίκαιη μετάβαση- Που κινείται η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Μακεδονία- Τον Ιούλιο του 2020 το τελικό κείμενο.

Την πορεία της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε Οικονομία Χαμηλής Λιγνιτικής Δραστηριότητας, παρουσίασαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στην Κοζάνη, τεχνικά κλιμάκια του οργανισμού.
Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσίασαν τους 4 πυλώνες πάνω στους οποίους εργάζονται, ώστε να δώσουν έναν οδικό χάρτη για την αλλαγή οικονομικού μοντέλου στην περιοχή.
Οι άξονες αυτοί είναι η ισχυροποίηση του συστήματος διακυβέρνησης, η προετοιμασία του εργατικού δυναμικού και η κατάρτισή του, η επανάχρηση των εδαφών και των υποδομών της λιγνιτικής δραστηριότητας και η αξιοποίηση όλων των παραπάνω ώστε να συνταχθεί ο οδικός χάρτης.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας τα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ολοκλήρωση της έκθεσης για κάθε πυλώνα ξεχωριστά, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, κατάθεση του οδικού χάρτη στις αρχές Μαΐου για διαβούλευση, ενώ η τελική πρόταση, η οποία δεν θα είναι δεσμευτική θα κατατεθεί τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.
Η έκθεση προχωράει ήδη, καθώς η τεχνική στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε στις αρχές του 2019, με τα στελέχη της να κάνουν συναντήσεις, να παίρνουν δεδομένα και πρωτογενή στοιχεία ώστε να ολοκληρωθεί η κατάθεση της εισήγησης.
Η σύνταξη της οικονομικής μετάβασης αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της έκθεσης, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναφέρονται αρκετές φορές στη μόχλευση ιδιωτικών κονδυλιών.
Παράλληλα όπως αναφέρθηκε εξετάζεται ένας κατάλογος έργων για τη στρατηγική οικονομικής μετάβασης, με την επανεκτίμηση όλων των μελετών που έχουν καταρτιστεί ή εκτελεστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Η προετοιμασία του εργατικού δυναμικού και η κατάρτιση του προσωπικού αποτελούν βασικούς παράγοντες της έρευνας, με τα ποσοστά ανεργίας «ακόμα και σε καλές περιόδους», όπως ειπώθηκε να είναι ένα από σημεία αναφοράς.
Σε ότι έχει να κάνει με την επανάχρηση των εδαφών και των υποδομών της λιγνιτικής δραστηριότητας, η έκθεση προσανατολίζεται στο να μην υπάρξει μόνο χρήση στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε άλλες δραστηριότητες, με τα τεχνικά κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας να στοχεύουν σε όφελος τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τη ΔΕΗ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα στα τεχνικά κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είχε να κάνει με το αν η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των μονάδων το 2028.
Παράλληλα κατατέθηκαν ερωτήματα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την άμεση ανάκτηση του απολεσθέντος ΑΕΠ της περιοχής, ενώ ζητήθηκε ένα παράδειγμα ανάλογης δίκαιης μετάβασης, καθώς επανειλημμένα ακούστηκε πως θα ακολουθηθούν βέλτιστες πρακτικές οι οποίες έχουν υλοποιηθεί.
Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησαν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα, ώστε να εξεταστούν στην εκπόνηση της μελέτης, αλλά τόνισαν εξ αρχής πως δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν αυτή τη στιγμή.

Ζήσης Πιτσιάβας
e-ptolemeos.gr/




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου