Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Γεράσιμος Θωμάς στα συνδικάτα: «Δεσμευόμαστε πως ότι γίνει θα προστατεύσει τους εργαζόμενους»- «Υψηλή τεχνογνωσία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε»

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κάνουμε πιο δίκαιη την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση», τόνισε ο Υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, υπό τη σκιά του  ΑΗΣ Καρδιάς.
Ο Υφυπουργός αφού επισκέφθηκε το πρωί σταθμούς, ορυχεία, την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και άλλους χώρους στο ΛΚΔΜ, τόνισε πως στόχος του Πρωθυπουργού είναι ένα εθνικό σχέδιο με τη συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας, Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών «για να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας».
Απευθυνόμενους στους εργαζόμενους σημείωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην απειληθούν θέσεις εργασίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού των ορυχείων: «Υπάρχει κουλτούρα στον ηλεκτρισμό που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ίσως η τελευταία περιοχή στη χώρα με τέτοιο πλεονέκτημα. Είναι επείγον να κάνουμε μια συνολική πολιτική, μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής και τους εργαζόμενους», είπε ο Γεράσιμος Θωμάς.
Καλούμενος να δώσει απαντήσεις για το μέλλον των μονάδων, ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα αρμοδιότητα να πει τίποτα για κάθε μονάδα ξεχωριστά, καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει τη ΔΕΗ να καταθέσει το επιχειρηματικό της σχέδιο βάση των δεδομένων που ισχύουν, λαμβάνοντας όμως υπόψη το ρόλο που παίζει η επιχείρηση στις τοπικές κοινωνίες: «Εδώ είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, οτιδήποτε γίνει να προστατεύσει τους εργαζομένους και να είναι το καλύτερο για την τοπική κοινωνία. Να υπάρξει μέλλον για τους νέους ανθρώπους και η Δυτική Μακεδονία να παίξει ρόλο στη βιομηχανοποίηση της χώρας», ήταν τα λόγια του Υφυπουργού.
Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν όλες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, αλλά υπογράμμισε πως το ενεργειακό μέλλον της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις καινοτομίες.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στους μηχανισμούς του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας κάλεσε τους πάντες στην κατάρτιση ενός άμεσου master plan: «Αφήστε το 2030, η περιοχή χρειάζεται τώρα βοήθεια», είπε και επανέλαβε πως  η Δυτική Μακεδονία πρέπει να πάρει περισσότερα χρήματα.
Κλείνοντας την ομιλία του προς τους εργαζόμενους, ο Γεράσιμος Θωμάς, είπε πως η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για το προσωπικό, ξεκαθάρισε όμως πως ο λιγνίτης είναι ασύμφορος, έχει ξεφύγει οικονομικά και «πρέπει αυτό να το διαχειριστούμε».

Ζήσης Πιτσιάβας
/e-ptolemeos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου