Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Φάμελλος: Αν είναι να αντικαταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, καλύτερα να το κάνουμε με ΑΠΕ, παρά αέριο

"Όσα αποφασίζονται σήμερα στη Νέα Υόρκη στη Διάσκεψη για το κλίμα είναι καίριας σημασίας για τη ζωή των παιδιών μας, για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη των στόχων, καθώς δεν ασκούνται αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει βέβαια μία γενική πολιτική συμφωνία, από την οποία εξαιρούνται ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο, ο Ορμπαν, και η κεντρική πρωτοβουλία του κυρίου Μακρόν, που έχει μεγάλη υποστήριξη".
"Από την άλλη, η παγκόσμια νεολαία, στις συγκεντρώσεις που καλεί κάθε Παρασκευή, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουμε άλλο πλανήτη, ότι χρειαζόμαστε μία ουσιαστική αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη" δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 fm.
Και πρόσθεσε: "Περιμένουμε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί και σε εθνικό επίπεδο για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 που θα πρέπει αντίστοιχα, να ενσωματωθεί στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους".
Καλωσόρισε στη συνέχεια, την αναγνώριση, εκ μέρους του κυρίου Μητσοτάκη, του ρόλου της κλιματικής αλλαγής στην επέκταση της πυρκαγιάς, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδήγησε στην τραγωδία στο Μάτι, καθώς ήταν κάτι που δεν αναγνώριζε η ΝΔ πριν από ένα χρόνο. Αναφέρθηκε ακόμη, στην προαναγγελία για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος για περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με παράλληλη διασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, με χαμηλό όμως κόστος για τους πολίτες. Τόνισε ειδικότερα,  την ανάγκη καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, ένα στόχο που ήταν κεντρικός στο ΕΣΕΚ που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Αν είναι να αντικαταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες φυσικού αερίου, με εισαγόμενο δηλαδή καύσιμο και αυτό να συνεπάγεται υψηλό κόστος για τον καταναλωτή, πρέπει τότε αντί αυτού, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε τη στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία παράλογη πολιτική που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και προχειρότητα. Η κυβέρνηση, ενώ τοποθετείται για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις ΑΠΕ, προετοιμάζει ταυτόχρονα ιδιωτικοποιήσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και στο δίκτυο της ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των δικτύων και της Εμπορίας, μία ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας που όφειλαν να είχαν ολοκληρώσει οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τα τελευταία 15 χρόνια, με σκοπό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην Εμπορία προς όφελος των καταναλωτών.
Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο στην περίπτωση των δικτύων καθότι αποτελεί ένα φυσικό μονοπώλιο που έχει επιπλέον κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους. Χαρακτήρισε αδιανόητη την πώληση δικτύων σε ιδιώτες και αναφέρθηκε στα έργα φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Σημείωσε επίσης, ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο της επίτευξη των στόχων ΑΠΕ, όπως περιγράφονται στον ΕΣΕΚ, καθώς μοναδικό κίνητρο του ιδιώτη θα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους του.
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στα σενάρια που διαρρέονται για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, του πιο κερδοφόρου Ομίλου του δημοσίου. Είπε: "Τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν ρεκόρ κερδών την τετραετία 2015-2019, με 750 εκατ. ευρώ EBITDA ανά έτος. Ο κύριος Χατζηδάκης, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις δήθεν ζημίες για να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ οφείλει πραγματικά να μας εξηγήσει για ποιο λόγο θέλει να πουλήσει το ποσοστό του δημοσίου στον πιο κερδοφόρο του Όμιλο που επιπλέον συνδέεται με τα εθνικά αποθέματα αργού της χώρας και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων. Είναι τραγικό η πώληση του ποσοστού του δημοσίου να προχωρήσει ενώ μάλιστα, όπως έχει διαρρεύσει, ο ιδιώτης μέτοχος, Petrola-Λάτσης δεν θα συμμετάσχει στην πώληση, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Σχολίασε τέλος, την πρόσφατη Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την κατασκευή  του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης, ως μία δυσμενή εξέλιξη. Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2018, είχε εξασφαλίσει 1,3 εκατ. ευρώ για τις μελέτες και τις άδειες της μονάδας και τώρα ξαφνικά μαθαίνουμε ότι αυτή η μονάδα που προχωρούσε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δίνεται σε ιδιώτες. Αναρωτήθηκε ποιοι φορείς της αυτοδιοίκησης, δήμοι, αποφάσισαν να κατασκευαστεί μία ιδιωτική μονάδα απορριμμάτων, καθώς και αν η Θεσσαλονίκη ερωτήθηκε πριν παρθεί η εν λόγω απόφαση. Σημείωσε τέλος, πως η κυβέρνηση δεν έχει πει κουβέντα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου