Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Καταγγελία ΔΕΗ: Έτσι καλύπτει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ο ΔΕΔΔΗΕ

του Γιώργου Φιντικάκη
 
Στην καταγγελία ότι με τη στάση του ο ΔΕΔΔΗΕ παρέχει στην ουσία κάλυψη στους δεκάδες χιλιάδες συστηματικούς κακοπληρωτές που της χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια, προέβη η ΔΕΗ κατά της θυγατρικής της, με επιστολή της προς τη ΡΑΕ.
Στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2019, και είναι σε γνώση του liberal.gr, η ΔΕΗ κατηγορεί, σύμφωνα με πηγές της Αρχής, τον ΔΕΔΔΗΕ ότι επινοεί τακτικές πέραν
κάθε λογικής και νομικής παραδοχής για να μην κόβει το ρεύμα στους καθ' έξιν κακοπληρωτές, και ότι καταφεύγει σε προσχηματικές δικαιολογίες αδυναμίας, όπως ελλείψεις σε προσωπικό, προκειμένου να μην ασκεί τα καθήκοντά του, καταγγελίες που δημιουργούν έδαφος για κάθε είδους ερμηνεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις 471.403 περυσινές εντολές αποκοπών, πελατών χαμηλής και μέσης τάσης, με συνολικά χρέη 701,9 εκατ. ευρω, που απέστειλε η ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, εκείνος εκτέλεσε μόλις το 39%. Ελλείψει μάλιστα ελέγχων,  παραμένει άγνωστο πόσες απ’ αυτές τις παροχές, παραμένουν ακόμη και σήμερα κομμένες ή τελικά παραβιάσθηκαν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι :

 
Επί συνόλου 471.403 εντολών διακοπής ρεύματος κατά το 2018, κόπηκαν τελικά 183.955 παροχές (με χρέη ύψους 315 εκατ.).

Οι 76.883 παροχές (με οφειλές ύψους 110,3 εκατ) δηλώθηκαν ως “ολοκληρωμένες ανεπιτυχώς”.
Οι 7.020 (με οφειλές 9,8 εκατ), παραμένουν εκκρεμείς.

Ουδείς γνωρίζει τι απέγινε με τις υπόλοιπες 203.545 εντολές αποκοπών ρεύματος.

Τρία είναι τα συμπεράσματα σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ΔΕΗ για την συμπεριφορά του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου σημειωτέον η διοίκηση έχει καρατομηθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, μετά το τραγικό περιστατικό του Πόρου με το καλώδιο, που στοίχισε 3 ανθρώπινες ζωές :
Πρώτον, ότι o ΔΕΔΔΗΕ έχει επινοήσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τον "ασαφή και νομικά σαθρό όρο της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης", όρος που σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μολονότι επισκέφθηκε το ακίνητο, εντούτοις δεν προέβη σε αποκοπή, με αιτιολογίες, όπως "κλειστό χρησιμοποιείται", "κλειστό ανεκμίσθωτο", "δεν άφησε ο πελάτης".

Δεύτερον, ότι είναι αδιανόητο να υφίσταται τόσο υψηλό ποσοστό εκκρεμών εντολών για τόσο μεγάλο διάστημα.

Τρίτον, ότι από τις 183.995 αποκοπές, επανασυνδέθηκαν οι 101.012. Όπως όμως επισημαίνεται στην επιστολή, για τις υπόλοιπες παροχές, που δεν επανασυνδέθηκαν – ελλείψει ελέγχου- είναι αμφίβολο αν παραμένουν κομμένες ή τελικά παραβιάσθηκαν.

Στην Αττική πιο έντονο το φαινόμενο  
Εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το φαινόμενο της "ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης" των αποκοπών εμφανίζεται πιο έντονο στην Αττική, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από ένα σύνολο 169.354 εντολών αποκοπής στην Αττική (με συνολικές οφειλές 187,3 εκατ), μόλις το 26,5% αφορούσε ολοκληρωμένες αποκοπές (με χρέη 53,3 εκατ), ενώ οι "ολοκληρωμένες ανεπιτυχώς" ήταν 39.991, και οι εκκρεμείς 2.748.  
Στην πράξη η επιστολή της ΔΕΗ περιγράφει την εξαιρετικά ιδιάζουσα κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των αποκοπών, και εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί οι συστηματικοί και στρατηγικοί κακοπληρωτές προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 1.477.000, με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ΔΕΗ, τον ισχυρισμό της περί διευκόλυνσης από τον ΔΕΔΔΗΕ αντισυμβατικών και παράνομων συμπεριφορών των καταναλωτών διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "προφανώς και ένας κακόπιστος καταναλωτής δεν θα επιτρέψει την πρόσβαση στην παροχή του προκειμένου να διακοπεί η ηλεκτροδότηση". 
Εκτός από την συμπεριφορά του διαχειριστή με τις αποκοπές, η ΔΕΗ τον κατηγορεί επίσης ότι ακόμη και όταν κόβει το ρεύμα στους ασυνεπείς πελάτες, αυτό δεν συμβαίνει εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, δηλαδή εντός 10 ημερών, παρά μπορεί να πάρει και ένα μήνα, καθώς επίσης ότι έχει να μετρήσει καταναλώσεις παροχών ακόμη και πάνω από 1 χρόνο.
Συγκεκριμένα, για 37.000 επί ενός συνόλου 2.000.000 περίπου παροχών στην Αττική, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν να περάσουν να κάνουν καταμέτρηση της καταναλισκόμενης ενέργειας για πάνω από… 1 έτος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει να γίνει καταμέτρηση ακόμη και... 3 χρόνια.

( liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου