Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τι σημαίνει και τι φέρνει πιο κοντά στη Δ. Μακεδονία, το κλείσιμο των λιγνιτικών από τον Μητσοτάκη


Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης
 
Προβλημάτισε – ή και δυσαρέστησε – μερίδα κόσμου στη Δυτική Μακεδονία ο Πρωθυπουργός, με την δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη και το timing στο οποίο γίνεται;
Επιταχύνει ή επιβραδύνει τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία;
Αυτές οι ξαφνικές εξαγγελίες (που για τον Μητσοτάκη δεν είναι τόσο ξαφνικές, αφού και προεκλογικά έδωσε αντίστοιχο στίγμα στην ομιλία του στη Φλώρινα), έρχονται να ταράξουν τα νερά στο γαλατικό χωριό που λέγεται Δυτική Μακεδονία.
Μια Δυτική Μακεδονία που θεωρούσε ευλογία να ζει στη γυάλα της μονοκαλλιέργειας. Μια Δυτική Μακεδονία που νόμιζε πως θα ζει εσαεί από τη μαμά-ΔΕΗ λες και είχαν υπογράψει συμβόλαιο για την παντοτινή λειτουργία των μονάδων ανεξαρτήτως των εξελίξεων στα ενεργειακά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μεγάλη σύμπτωση είναι ότι η επίμαχη τοποθέτηση του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, συνέπεσε με το πέρας του καινοτόμου Συνεδρίου για τη μετάβαση των Βαλκανίων στην καθαρή ενέργεια, που έγινε στα Κοίλα Κοζάνης τις προηγούμενες μέρες. Ένα συνέδριο στο οποίο τεχνοκράτες και πολιτικοί από όλη την Ευρώπη έσπασαν τα «ταμπού» δεκαετιών σχετικά με τον ρόλο της περιοχής, και την συμμετοχή καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.
Η εκφορά τέτοιων απόψεων παλαιότερα τρομοκρατούσε τους εμπλεκόμενους, φαίνεται όμως με δεδομένα τα αδιέξοδα που πλησιάζουν, πως η κοινωνία έχει ωριμάσει.
Η κοινωνία αυτή, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τους διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες ώστε να παίξει διάφορα παιχνίδια. Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς, τους χορούς που έριχναν πολιτικάντηδες της εποχής, έξω από τις πύλες των ΑΗΣ τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια του «αγώνα» για ματαίωση του σχεδίου της ΔΕΗ; Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς το αμίλητο νερό που ήπιαν οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες όταν η Κυβέρνηση των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου νομοθέτησε την πώληση των ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης. Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς τα αιτήματα για επανακατασκευή και επαναλειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας; Μήπως αυτοί είναι που έχουν την πολιτική ευθύνη της βίαιης αποβιομηχάνισης;
Προφανώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πιάσει το στόχο που έθεσε, δηλαδή το 2028. Τα 9 χρόνια δεν θεωρούνται ικανός και ρεαλιστικός χρόνος για να προσαρμοστεί η Ελλάδα – αλλά και η ΔΕΗ – σε ένα τέτοιο μοντέλο. Παρ΄ όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του για το πως αντιλαμβάνεται τη θέση της χώρας στα παγκόσμια ενεργειακά και περιβαλλοντικά πράγματα βγάζοντας την από την απομόνωση. Επίσης, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις από εδώ και πέρα. Ότι δηλαδή δεν θα κάνουν ότι γουστάρουν, και δεν παρατείνουν με το έτσι θέλω και παράνομα τη λειτουργία μονάδων αδιαφορώντας για την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τέλος, η δήλωση αυτή φέρνει πιο κοντά στον άξονα του χρόνου, την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού για τη Δυτική Μακεδονία από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Μητσοτάκης φάνηκε να έχει προετοιμάσει την εξαγγελία του, έχοντας πει προ ενός μηνός πως: «Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων». Και αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα για τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας. Η άμεση σχεδίαση και υλοποίηση των νέων επενδυτικών σχεδίων, με παράλληλη πίεση στην Κυβέρνηση για την επιτάχυνση τους και την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου