Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΥ: Πράσινο φως για βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και αστερίσκος για τα πιεσμένα μεγέθη


Με τροπολογία εντός της εβδομάδας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο θα δοθεί λύση στο θέμα της επιστροφής των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τροπολογία θα εξουσιοδοτεί τη ΡΑΕ να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του προς ανάκτηση ποσού,  ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορεί ο ΥΠΟΙΚ να δώσει το πράσινο φως για την καταβολή του ποσού στη ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Η διευθέτηση της τελευταίας εκκρεμότητας σε σχέση με την ταμειακή ενίσχυση της ΔΕΗ, ουσιαστικά ολοκληρώνει το παζλ των πρώτων δράσεων για την διάσωση της ΔΕΚΟ: το συνολικό ύψος της ταμειακής ένεσης για την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και του προβλεπόμενου ποσού που θα εισπραχθεί από την τιτλοποίηση ανεξόφλητων οφειλών πελατών, ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και καλύπτει το ταμειακό κενό για το οποίο είχε μιλήσει στα τέλη Αυγούστου ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Το πακέτο αυτών των δράσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτιμάται και στην έκθεση του ορκωτού που θα συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου που δημοσιοποιούνται αυτήν την εβδομάδα από την επιχείρηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ορκωτός θα αφαιρέσει από την έκθεσή του, την αναφορά που υπήρχε στις καταστάσεις του 2018, περί ουσιώδους αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η μη ύπαρξη προειδοποίησης για τη βιωσιμότητα, απομακρύνει τον κίνδυνο για ενημέρωση της Κεφαλαιαγοράς, αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και χρεοκοπία της επιχείρησης. Ωστόσο το πακέτο ενίσχυσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ (αυξήσεις στα τιμολόγια, θέσπιση ρήτρας CO2, μείωση εκπτώσεων) μαζί με την καταβολή 200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο (παλιά χρέη ΥΚΩ) , αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα της τιτλοποίησης στάθηκαν αρκετά ώστε να πειστεί ο ορκωτός να αλλάξει σε θετική τη γνώμη του για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης
 
Εκείνο που θα υπάρχει στην έκθεση του ορκωτού είναι η επισήμανση για τα πιεσμένα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών και δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Άλλωστε μπορεί με το πακέτο να υπήρξε προσωρινή λύση του ταμειακού προβλήματος, ωστόσο η επιχείρηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μεσομακροπρόθεσμα.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το πλάνο για το μετασχηματισμό της επιχείρησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν και το οποίο θα απαντά όχι μόνο στα προβλήματα της ΔΕΗ αλλά και στην ανάγκη για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και ενίσχυση του ανταγωνισμού.
 
Στόχος του υπουργείου είναι στις αρχές Νοεμβρίου να κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο με τις αναγκαίες αλλαγές για την οριστική διάσωση της ΔΕΗ. Τα μέτρα αυτά είναι:
 
1. Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
 
2. Δεύτερον, πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
3. Τρίτον, απαλλαγή της ΔΕΗ από το σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους.
 
4. Απολιγνιτοποίηση.
 
5. Άνοιγμα στις ΑΠΕ και σε νέες δραστηριότητες, εκπόνηση νέου business plan

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου