Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ανοιξε και επίσημα το θέμα για την τύχη της Πτολεμαίδας 5 - Υπηρεσίες της ΔΕΗ και McKinsey εξετάζουν όλα τα σενάρια


Γιώργος Φιντικάκης
 

Τα πάντα ανοικτά είναι γύρω από την τύχη της Πτολεμαίδας 5. To θέμα (στο οποίο είχε αναφερθεί προ δύο ημερών το energypress) άνοιξε και επίσημα ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με την ομιλία του στη σύνοδο του ΟΗΕ, και συντήρησε χθες, δίχως να δεσμευθεί για τη μία ή την άλλη λύση, ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης.
Ενισχυτικά στο μήνυμα Μητσοτάκη για πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028, έρχονται τα όσα είπε χθες ο υπ. Ενέργειας, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, θα μιλά ακόμη και για μηδενική συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του 2030, άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό. Αν και δεν απάντησε ευθέως στην ερώτηση, εντούτοις άφησε να εννοηθεί ότι είναι ένα πιθανό σενάριο, δίχως ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του, και να δεσμευθεί για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την Πτολεμαίδα.
Εξάλου το θέμα μόνο απλό δεν είναι. "Αν με ρωτούσατε για τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, θα σας απαντούσα ότι σε 3-4 ρβδομάδες θα έχουμε εικόνα πόσες απ' αυτές είναι βιώσιμες. Aυτο όμως δεν ισχύει για την Πτολεμαίδα, όπου το ζήτημα είναι πολύ σύνθετο, άρα ουδείς μπορεί να πει αυτή την στιγμή ποια είναι η βέλτιστη λύση", αναφέρουν χαρακτηριστικά στο "Energypress" πηγές της ΔΕΗ.
Στο κεφάλαιο Πτολεμαίδα, η διοίκηση Στάσση μπορεί να μην θεωρεί δεδομένη την επένδυση, όπως τουλάχιστον η διοίκηση Παναγιωτάκη, ωστόσο γνωρίζει ότι το θέμα υπερβαίνει κατά πολύ μια απλή ανάλυση κόστους, σαν αυτή που προετοιμάζουν οι υπηρεσίες για τις 14 υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες. Καταρχήν, τυχόν εγκατάλειψη της επένδυσης θα έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα σχετίζεται με το λιγνίτη. Η μετάβαση της Ελλάδας στη μεταλιγνιτική εποχή, πρέπει να γίνει ομαλά, και το έργο είχε ταυτιστεί με μια τέτοια λογική.
Επειτα η ΔΕΗ έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει κοντά στα 950 εκατ ευρώ, έχουν έρθει οι στρόβιλοι και οι γεννήτριες, η επιχείρηση έχει σύμβαση με τον ανάδοχο, με εργολάβους, με προμηθευτές, έχουν γίνει δαπάνες, έχουν δοθεί προκαταβολές, υπάρχουν χρέη, κ.ό.κ. Η εικόνα που έχει η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ είναι ότι θα πάρει καιρό μέχρι να μελετήσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να καταλήξει σε αποφάσεις. 
Ενα φυσικά από τα σενάρια που εξετάζονται για την Πτολεμαίδα είναι να αλλάξει καύσιμο και να μετατραπεί από λιγνιτική σε φυσικού αερίου. Κάποιοι ωστόσο δεν βλέπουν καμία οικονομική λογική σε μια τέτοια πρόταση. Εως σήμερα η ΔΕΗ έχει εκταμιεύσει για το έργο γύρω στα 950 εκατ. ευρώ, και υπολείπονται ακόμη 400 εκατ. ευρώ.
Τόσα όμως στοιχίζει η κατασκευή μιας καινούργιας μονάδας φυσικού αερίου. Υπό αυτή την έννοια, συμφέρει περισσότερο την ΔΕΗ να κτίσει μια νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο, δίπλα δηλαδή στο φυσικό αέριο και στα μεγάλα αστικά κέντρα κατανάλωσης του ρεύματος, παρά στην Πτολεμαίδα.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου