Γιώργος Φιντικάκης
Ζήτημα ημερών πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση από το υπ. Οικονομικών ότι στον προϋπολογισμό του 2020, θα δεσμευτεί κονδύλι ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ, για την καταβολή στην ΔΕΗ των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τις οποίες δικαιούται
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη δέσμευση από το υπουργείο
Οικονομικών για την καταβολή των ΥΚΩ του 2011, και συγκεκριμένα θα ανακοινωθεί ότι το σχετικό κονδύλι θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020. Η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ρευστότητα της ΔΕΗ.
Εφόσον κανείς προσθέσει το πακέτο αύξησης στα τιμολόγια, ύψους 490 εκατ ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί, και τα ΥΚΩ 190 εκατ, αθροίζεται ένα ποσό πλησιόν των 700 εκατ. ευρώ, κοντά στις ανάγκες της επιχείρησης, οι οποίες έχουν υπολογιστεί στα 900-950 εκατ ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, της Ernst & Young που θα δημοσιευθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν θα περιλαμβάνει δυσάρεστες εκπλήξεις, παρά θα στέλνει μήνυμα αναστροφής της κατάστασης.
Σέρνεται επί μήνες
Το ζήτημα της καταβολής στη ΔΕΗ των ΥΚΩ του 2011, είχε τεθεί δυναμικά από την προηγούμενη διοίκηση, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι μεν η ΡΑΕ έχει εγκρίνει εδώ και πολύ καιρό ότι η ΔΕΗ δικαιούται ποσό ύψους 195 εκατ ευρώ, ωστόσο επί μήνες το ερώτημα ήταν πως και από που αυτό το κονδύλι, θα καταβληθεί στην επιχείρηση, δίχως και πάλι να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Στόχος της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ ήταν να δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποτυπωθεί στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της επιχείρησης.
Το παραπάνω δεν επετεύχθη καθώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γ.Σταθάκη δεν κατέθεσε τελικά τη σχετική ρύθμιση που είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με ΔΕΗ και ΡΑΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η αναιμική ρευστότητα της επιχείρησης. Η εξέλιξη αυτή είχε θορυβήσει τη διοίκηση Παναγιωτάκη, που προκειμένου να πιέσει την κατάσταση ώστε να φτάσει η τροπολογία στη Βουλή, είχε επικοινωνήσει το πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τις εκλογές, και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούλιο, έλαβαν χώρα πάρα πολλές συναντήσεις μεταξύ ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί κατά ποσό είναι δυνατόν να πληρωθούν τα 195 εκατ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αύξηση της συγκεκριμένης ρυθμιζόμενης χρέωσης.
Τα σενάρια που είχαν πέσει τότε στο τραπέζι ήταν πολλά. Το πρώτο προέβλεπε την κάλυψη όλου του ποσού, το δεύτερο ήθελε να καλύπτεται ένα μεγάλο ποσοστό των ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό και το τρίτο να σπάει η οφειλή σε ετήσιες δόσεις έως το 2021. Το σκεπτικό ήταν ότι με αυτό τον τρόπο, δεν θα επιβαρύνονταν ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά ούτε και οι καταναλωτές σημαντικά.
Τελικά φαίνεται ότι το σχετικό κονδύλι εξασφαλίστηκε και οι ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών είναι ζήτημα ημερών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου