Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Τι συμβαίνει στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ; Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, η “απάντηση” του προέδρου και το κλίμα για το σχέδιο Χατζηδάκη


Χρήστος Στεφάνου
 
Για απόσταση που χωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την θέση που διατύπωσε η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ, κάνουν λόγο συνδικαλιστικές πηγές με αφορμή την θετική τοποθέτηση των “γαλάζιων συνδικαλιστών” απέναντι στο σχέδιο Χατζηδάκη. 
“Η ανακοίνωση, που εκφράζει την επίσημη θέση της ΓΕΝΟΠ,  είναι εκείνη που βγήκε στις 22 Ιουλίου από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας” αναφέρει κορυφαία συνδικαλιστική πηγή, απαντώντας στην θέση της ΔΑΚΕ ότι το σχέδιο Χατζηδάκη είναι θετικό και ότι θα πρέπει οι συνδικαλιστές να επιδείξουν ωριμότητα αλλά και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα λάθη που έχουν κάνει.
Πάντως η διαφορετική αφετηρία των απόψεων εντός των συνδικαλιστών της ΔΕΗ αποτυπώνεται και στα σχόλια, κάτω από την είδηση της ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΠ σε τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης, εκεί όπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης έχει μεγαλύτερη επιρροή, προερχόμενος από την περιοχή. Αφενός οι επικριτές της ΔΑΚΕ κάνουν λόγο για “εργοδοτικό συνδικαλισμό”, αφετέρου οι υπερασπιστές της υπενθυμίζουν ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν ακέραια την ευθύνη ως συνδικαλιστικές παρατάξεις για την κατάντια της ΔΕΗ. 
Η κόντρα καταγράφεται και εντός της ΓΕΝΟΠ, καθώς κορυφαίες συνδικαλιστικές πηγές αποδίδουν στη ΔΑΚΕ πολιτικά κίνητρα, στην προσπάθεια υπεράσπισης του σχεδίου του ΥΠΕΝ. 
Και εάν η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ προκάλεσε αίσθηση, δημιούργησε ενδοσυνδικαλιστικούς τριγμούς και έδειξε ότι εντός της ΓΕΝΟΠ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, το μεγάλο ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζει επί της ουσίας το συνδικάτο την πρόταση για τη διάσωση της ΔΕΗ.
Φαίνεται λοιπόν ότι αφενός σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ΝΟΜΕ, η μη πώληση υδροηλεκτρικών, ακόμη και η εθελουσία, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την  ηγεσία της ΓΕΝΟΠ. Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στις θετικές πτυχές της πρότασης Χατζηδάκη, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην έκδοση της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ, με τις σαφείς αιχμές τόσο για τον Γ. Αδαμίδη όσο και για τον Ν. Φωτόπουλο ("Ας μην γίνει ξανά Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό”, “μπούκες προς εξυπηρέτηση του κόμματος” και  “όψιμοι αριστεροί που θέλησαν να σκίσουν με ένα νόμο το μνημόνιο και έφεραν μερική ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, πώληση ορυχείων, εκτίναξη ληξιπρόθεσμων, προσλήψεις συμβούλων, ΝΟΜΕ”).
Υπό την πίεση που ασκεί η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ, η ΓΕΝΟΠ ως ομοσπονδία εμφανίζεται ανεπισήμως έτοιμη να συζητήσει το σχέδιο Χατζηδάκη, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει αξιόπιστος και έντιμος διάλογος, ακόμη και για το θέμα του ΔΕΔΔΗΕ. Προϋπόθεση είναι να διασφαλιστούν συγκεκριμένοι όροι για την μερική αποκρατικοποίηση (παραχώρηση μειοψηφικού ποσοστού, αξιοποίηση των εσόδων για την ανάπτυξη της εταιρείας και όχι για την πριμοδότηση ανταγωνιστικών συμφερόντων κλπ). Αλλά και για την εθελούσια, η ΓΕΝΟΠ συζητά υπό τον όρο ότι θα δοθεί η ευκαιρία στη ΔΕΗ να ανανεώσει το προσωπικό της και θα αφεθεί να προσλάβει νέους εργαζόμενους που ούτως ή άλλως θα μειώσουν το κόστος. 
Σημειώνεται τέλος ότι η ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τον ΥΠΕΝ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου Χατζηδάκη.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου