Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Στα ενισχυμένα - λόγω ρύπων - έσοδα του ΕΛΑΠΕ ποντάρει το ΥΠΕΝ για αύξηση στα τιμολόγια - Tα ρίσκα

Στα ενισχυμένα - λόγω ρύπων - έσοδα του ΕΛΑΠΕ ποντάρει το ΥΠΕΝ για αύξηση στα τιμολόγια - Tα ρίσκαΗ αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων εκτιμάται πως θα κινηθεί γύρω στο 7-10%
Στην αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που θα προκύψουν εξαιτίας της υψηλής τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 προσβλέπει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος προκειμένου να εξασφαλίσει το αναγκαίο περιθώριο μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να αντισταθμιστεί η αναγκαία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα επιδιώξει να
εκμεταλλευτεί τη αρνητική για τη ΔΕΗ συγκυρία των υψηλών τιμών του CO2, που ως γνωστόν κινούνται κοντά στα 30 ευρώ ανά τόνο, προκειμένου να της δώσει το περιθώριο να αυξήσει τα έσοδά της χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων του ρεύματος, που πέραν της ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν και τους ιδιώτες παρόχους αφού στην πραγματικότητα ακολουθούν τα τιμολόγια της δεσπόζουσας εταιρίας, θα κινηθούν γύρω στο 7-10%, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της αύξησης τόσο από τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% όσο και από κάποια ελαφρά μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ που αφορούν την περίοδο Απριλίου - Μαΐου του 2019, το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στο τέλος του έτους θα ανέρχεται σε 254,35 εκατ. ευρώ ή 184,35 εκατ. μετά την αφαίρεση του αποθεματικού των 70 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί από το νόμο προκειμένου η αγορά των ΑΠΕ να μην γυρίσει και πάλι στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών.

Εισροές 362,1 εκατ. ευρώ από δικαιώματα ρύπων

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, οι εισροές στον ΕΛΑΠΕ από δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο τέλος του 2019 θα ανέλθουν σε 362,14 εκατ. ευρώ ενώ για το 2020 προβλέπεται να ανέλθουν σε 282,34 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως οι εισροές από δικαιώματα εκπομπών για το 2018 είχαν υπολογιστεί σε 328,34 εκατ. ευρώ και για το 2017 σε 136,30 εκατ. ευρώ.
Πάντως η λύση της εξίσωσης δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά.
Για να προχωρήσει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση του ΕΛΑΠΕ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς και όχι τις λογιστικές προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το πλεόνασμα λογαριασμού ΑΠΕ είναι λογιστικό και όχι πραγματικό, αφού οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ γίνεται με υστέρηση περίπου 90 ημερών.
Η ΡΑΕ λοιπόν που θα πρέπει να αποφασίσει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, θα κληθεί να κινηθεί εξαιρετικά προσεκτικά, αφού στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ, η οποία έγινε λόγω της ύπαρξης πλεονάσματος στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν μετά την αφαίρεση αυτών των ποσών θα συνεχίσει να υπάρχει πλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ και βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να ξαναγυρίσει η αγορά ΑΠΕ σε ελλείμματα και καθυστερήσεις πληρωμών. 
Κάτι άλλωστε που δεν θα το επιτρέψει σε καμία περίπτωση και η Κομισιόν.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου