Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Tην αποκρατικοποίηση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ εξήγγειλε ο Μητσοτάκης - "Οπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να εξυγιάνουμε την επχείρηση"


 
Την πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, ως μέρος του συνολικού σχεδίου ΔΕΗ εξήγγειλε κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κ.Μητσοτάκης, δείγμα ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη πιο δραστικά σχέδια απ' όσα είχε αρχικά αφήσει να διαφανούν για την διάσωση της επιχείρησης.
“Οπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να εξυγιάνουμε την επχείρηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι η διάσωση της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί δίχως επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, με αυστηρότερο κυνήγι των “μπαταξήδων”, και τονίζοντας ότι αφού καταστεί δυνατό η επιχείρηση να εξυγιανθεί, τότε μόνο θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ως σωσίβιο για την ΔΕΗ, δεν προβλέπονταν στις προεκλογικές προτάσεις της ΝΔ, ωστόσο εντάχθηκε προφανώς στο σχέδιο για την σωτηρία της, λόγω της ραγδαίας επιδεινούμενης εικόνας που αυτή παρουσιάζει μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο. 
Το πως θα γίνει η πώληση ποσοσοτού του ΔΕΔΔΗΕ θα εξιδεικευθεί την Δευτέρα στις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 238.000 χλμ, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό μετά τον ΑΔΜΗΕ περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, με εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση, σε αντίθεση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Ταυτόχρονα, η είσοδος στα δίκτυα επενδυτή, συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων, που θα επιτρεψουν αυτό να εκσυγχρονιστεί, και να πάψει να αποτελεί μόνιμη αιτία μπλακ άουτ, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί το project έξυπνων μετρητών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων επενδυτών σε Ανατολή και Δύση.

Το κυβερνητικό σχέδιο, που όπως αναφέρθηκε, θα διευκρινίσει κατά την ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, μένει να φανεί κατά πόσο θα στηρίζεται στο μοντέλο ΑΔΜΗΕ ή σε κάτι άλλο. Προ πολλών πάντως μηνών, είχε γίνει γνωστή μελέτη την οποία είχε πραγματοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ που κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, και η οποία προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα συστήσει μια 100% θυγατρική στην οποία θα περιέλθει η κυριότητα του δικτύου διανομής, η οποία σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ. Και αυτό, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σήμερα στην αρμοδιότητά του τη διαχείριση του δικτύου διανομής και όχι την κυριότητα, καθώς δεν εφαρμόστηκε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός όπως στην περίπτωση του δικτύου υψηλής τάσης και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.
Το πλάνο ήταν να διατεθεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, αφού το 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο ως μετόχο του 51% της μητρικής εταιρείας, προκειμένου να εισρεύσουν στην εταιρεία τα αναγκαία έσοδα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της, η οποία δεν θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ορκωτού ελεγκτή στην έκθεση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018.
“Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από την βέβαιη καταστροφή όπου την οδήγησαν οι προκάτοχοι μας, αυτό θα γίνει χωρίς επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, όπως σώθηκε ο ΟΤΕ, έτσι θα σωθεί και η ΔΕΗ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Πέραν των παραπάνω, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου